Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Луценка може спричинити глибоку політичну кризу – експерт


Київ – Вікторові Януковичу не варто чекати покаяння та прохання про помилування від Юрія Луценка, заявила дружина екс-міністра внутрішніх справ Ірина Луценко. Вона наголосила, що її чоловіка до цього не змусить і перешкоджання Пенітенціарної служби його лікуванню. У середу Юрія Луценка без проведення другої операції і, як стверджують його прихильники, без закінчення курсу реабілітації вивезли з клініки «Оберіг» до Менської колонії. За словами дружини, у нього ще не припинилася кровотеча після проведеної операції.

Юрія Луценка після операції вивезли до Менської колонії. Заступник керівника медичного департаменту Пенітенціарної служби Зураб Малазонія заявив, що засудженого екс-міністра виписали з клініки «Оберіг», де йому видаляли поліпи та проводили курс інтенсивної терапії.

За його словами, згідно з випискою лікарні, у Луценка немає показань для перебування у стаціонарі. Малазонія також наголосив, що етапування відбувалося планово, адже ще у вівторок лікарі готували документи на виписку.

Стан здоров’я може бути мотивом для помилування – Олійник

В опозиції переконані, що «це є особливо жорстокою формою катування опозиційного діяча». Про це йдеться у заяві партії «Батьківщина».

Водночас заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник у коментарі для Радіо Свобода відзначив, що Юрій Луценко може звернутися до Президента Віктора Януковича з проханням про помилування, посилаючись на стан свого здоров’я або ж на визнання своєї провини.

«Тут можна говорити про повне визнання або часткове. Це ж дискусійне питання. Можна сказати, що от у такій-то частині визнаєш. Десь недбалість виявляв, десь треба було більше подумати. Якщо ти не винен – домагайся правди. Якщо ти бачиш, що використав усю систему національного судочинства і європейського – ти маєш право прийти і просити застосувати акт помилування. Можуть бути мотиви не тільки визнання провини, а й здоров’я. Це може бути», – Олійник.

Влада не хоче бачити здорового Луценка – дружина

Утім, дружина екс-міністра Ірина Луценко заявила, що владі не варто чекати розкаяння її чоловіка. Крім того, вона заявила, що лікарі клініки «Оберіг» готували Юрія Луценка до другої операції, а виписали його лише тому, що їх примусили представники Державної пенітенціарної служби.
Покаяння Луценко писати не буде. Він не вчинив жодного злочину. Він є лише опонентом сьогоднішньої влади
Ірина Луценко

«Влада не хоче бачити здорового Луценка. Влада, зробивши йому операцію, поки у людини не загоїлося, є кровотеча, вивозять у колонію. Ні на які помилування Луценко не піде. При тому, що в нього стан здоров’я тяжкий, при тому, що в нього збільшується кількість хвороб від стресу, я бачу перед собою дві сторінки тексту діагнозів, які поставили лікарі клініки «Оберіг», але на жодну заяву про помилування Луценко не піде. Покаяння Луценко писати не буде. Він не вчинив жодного злочину. Він є лише опонентом сьогоднішньої влади», – Луценко.

Водночас дружина Ірина Луценко звинувачує владу у затягуванні справи в українських судових інстанціях. Вона нагадала, що тривалий час судді не мали доступу до засекречених матеріалів справи її чоловіка, що заважало їхньому розглядові у касаційній інстанції для того, щоб потім Луценко міг звертатися до Страсбурзького суду.

Луценка відправити у колонію до приїзду Філе в Україну – Карасьов

Ірина Луценко також заявила, що намагання завадити лікуванню Юрія Луценка відбуваються за вказівкою Адміністрації Президента і викликані бажанням позбутися політичного опонента.

Утім, на думку політолога Вадима Карасьова, влада не зацікавлена у смерті Юрія Луценка.

«Влада ж не самогубець, щоб вбивати своїх політичних супротивників. Це ж буде гірше, ніж справа Гонгадзе, яка могла б викликати політичну кризу. Тому влада навряд чи зацікавлена у цьому. Інша справа, що його потрібно відправити перед приїздом пана Штефана Філе в Україну. Він міг би зустрітися і продемонструвати солідарність із політичними в’язнями. Тому, очевидно, вирішили, що краще після операції відправити Луценка», – зазначив Карасьов.

Тим часом комісар ЄС з питань розширення Євросоюзу та Європейської політики сусідства Штефан Філе у своєму Twitter вже висловив стурбованість здоров’ям Юрія Луценка внаслідок термінового його перевезення до колонії після операції.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG