Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали вважають Тягнибока єдиним реальним конкурентом Януковича


Київ – Опозиція вже тепер має визначити єдиного кандидата на президента, кажуть експерти. Утім, представники опозиційних політичних сил не висловлюють готовності до такого рішення. Вони запевняють, що у 2015 році той кандидат, який опонуватиме владі, обов’язково переможе. Водночас у Партії регіонів вважають, що Віктор Янукович залишатиметься Президентом України до 2020 року.

Якщо опозиція зволікатиме з визначенням єдиного кандидата на президента, вона буде приречена на поразку у 2015 році, заявив у коментарі для Радіо Свобода політолог Анатолій Луценко.

«Єдиний сценарій, який можливий – це визначитися зараз, бо інакше ніякої синергії не буде. У 2002 році було заявлено, що в президенти від опозиції йде Віктор Ющенко. Лише завдяки цьому вдалося створити ситуацію, коли порядок денний формувала не влада, а опозиція. Президентські вибори не робляться ані за 3 місяці, ані навіть за рік», – зазначив Луценко.

Найбільш перспективний кандидат від опозиції у в’язниці – Соболєв

Визначитися з єдиним кандидатом ще до початку виборчої кампанії – це найкращий варіант, вважає заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Водночас, за його словами, процес узгодження ускладнений тим, що найбільш перспективний кандидат від опозиції Юлія Тимошенко ув’язнена. Відтак, хто зможе опонувати Віктору Януковичу у 2015 році, залежить, зокрема, від активності громадян, зауважив Соболєв.

Всі шанси для того, щоб Тимошенко брала участь у наступних президентських виборах, без сумніву, є
Сергій Соболєв
«Всі шанси для того, щоб Юлія Тимошенко брала участь у наступних президентських виборах, без сумніву, є. Ці шанси нам дає і розвиток загальної ситуації в країні, і те, що Віктор Янукович і його команда повністю дискредитували себе корупційними схемами та жадобою до наживи, яку вони демонструють», – сказав у розмові з Радіо Свобода Соболєв.

Єдиний кандидат від опозиції потрібен у передреволюційній ситуації – Яхно

Утім, що раніше опозиція визначить єдиного кандидата, то більше часу матиме влада для протидії йому, сказала у коментарі для Радіо Свобода політолог Олеся Яхно. Водночас, якщо опозиційні партії проголосять, що йдуть іншим шляхом, то це також дасть владі час для контрдій, зауважила експерт. Відтак, на її думку, з визначенням стратегії та особливо її публічним проголошенням варто зачекати.

Тема єдиного кандидата від опозиції є актуальною в тому разі, коли є передреволюційні настрої
Олеся Яхно
«Тема єдиного кандидата від опозиції є актуальною в тому разі, коли є передреволюційні настрої. Але нині такої ситуації немає, тому зарано говорити про єдиного кандидата від опозиції», – відзначила Яхно.

Виборці у першому турі самі визначать єдиного кандидата – Сиротюк

Не поспішати з визначенням кандидата вважають доцільним і у «Свободі», розповів депутат від цієї політичної сили Юрій Сиротюк. Тим більш, що основним кандидатом від влади не обов’язково буде Віктор Янукович, який втрачає підтримку і виборців, і фінансових донорів Партії регіонів, вважає свободівець. Але влада нині намагається ввести у процес кандидатів, які лише удаватимуть з себе її опонентів, і це може змусити опозицію все ж визначити свого єдиного кандидата, відзначив Сиротюк.

«Якщо рейтинги перед виборами будуть показувати, що такий псевдоопозиціонер може бути штучно виведений у другий тур, тоді, звичайно, опозиція повинна приймати рішення ще у першому турі, щоб у другий тур все ж вийшов реальний кандидат від опозиції. Якщо владі такий сценарій не вдасться реалізувати, то немає нічого страшного у тому, що суспільство вирішить саме, хто є найбільш ймовірним кандидатом на президента», – зауважив у коментарі для Радіо Свобода Сиротюк.

Конкурентом Януковича у другому турі буде Тягнибок – Чечетов

Утім, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запевнив Радіо Свобода, що в цій політичній силі не роблять і не робитимуть ставок ні на кого, крім Віктора Януковича. І більше того, там вже знають, хто стане його опонентом у другому турі президентських виборів 2015 року.

А конкурентом Януковича у другому турі буде Олег Тягнибок. Ми про це знаємо. Це сильний суперник, звісно
Михайло Чечетов
«Він не просто кандидатом буде, а переможцем. Ми не маємо жодних сумнівів. Він переможе у чесні конкурентній боротьбі. А конкурентом його у другому турі буде Олег Тягнибок. Ми про це знаємо. Це сильний суперник, звісно» – наголосив Чечетов.

Визначення єдиного кандидата може роз’єднати опозицію – Карпунцов

Тим часом в «УДАРі» вбачають певні загрози від передчасного визначення єдиного кандидата на Президента від опозиції. Про це Радіо Свобода розповів депутат від цієї партії Валерій Карпунцов.

«З одного боку, що раніше вирішити це питання, то зрозуміліше, начебто є визначеність. Але давайте не кривити душею, воно буде роз’єднувати. Буде грати на ревнощах не лише політичних босів, а й виборців тієї чи іншої політичної сили. Воно не буде сприяти позитивному результатові», – зауважив Карпунцов.

Представники парламентських опозиційних партій сходяться на тому, що їм найлегше буде домовитися про спільну підтримку того кандидата, який стане опонентом представника влади у другому турі. Крім того, вони висловлюють впевненість у тому, що опозиційний кандидат на посаду Президента у будь-якому разі переможе Віктора Януковича на виборах. Водночас експерти зауважують, що саме зайва самовпевненість опозиціонерів може стати на заваді їхній перемозі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG