Доступність посилання

ТОП новини

У Росії сподіваються вирішити питання про недобiр газу без суду


Михайло Зурабов
Михайло Зурабов
Посол Росiї в Українi Михайло Зурабов сподiвається, що Київ і Москва вирiшать питання про борг за недобiр росiйського газу в 2012 роцi без суду.

«Я не маю пiдстав вважати, що це компромiсне рiшення буде знайдене в рамках судових розглядiв», – сказав Зурабов сьогодні в Києві.

За його словами, питання про виставлений «Газпромом» рахунок у сім мільярдів доларів має вирiшитися шляхом юридичного врегулювання норм чинної угоди.

«У нас немає пiдстав вважати, що проблема неврегульованої заборгованостi ... може негативно вплинути на просування на шляху досягнення нових домовленостей у сферi енергетичної спiвпрацi», – наголосив Зурабов.

Крім того, за словами російського посла, експерти української компанiї «Нафтогаз України» і Мiнiстерства енергетики і вугiльної промисловостi наступного тижня вiдбудуть до Москви для проведення переговорiв із газового питання.

Зурабов також заявив, що Україна й Росiя можуть домовитися про зниження цiни за росiйський газ «поза контекстом вступу України до Митного союзу».

Водночас, за словами росiйського дипломата, якщо Київ вступить до Митного союзу, то українська сторона отримуватиме росiйський газ за тiєю ж цiною, за якою його закуповують iншi країни цього об’єднання.

«Газпром» нещодавно виставив Україні рахунок на 7 мільярдів доларів за недобір газу в 2012 році. У «Нафтогазі» заявили, що реагуватимуть на претензії «Газпрому», відповідно до газового контракту, але подробиць не навели. Водночас українські урядовці заявляли, що штраф не платитимуть, а спробують врегулювати суперечку на переговорах.
XS
SM
MD
LG