Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде політика адміністрації Барака Обами щодо України?


Зміна державного секретаря США не принесе радикальних змін у політику Сполучених Штатів щодо країн Східної Європи, у тому числі і щодо України. У цьому переконана віце-президент Національного фонду підтримки демократії Надія Дюк. З експертом у Вашингтоні спілкувалася Мирослава Ґонґадзе.

«Це може бути зміна держсекретаря, але це не зміна адміністрації. Я не думаю, що слід чекати якихось серйозних змін у міжнародній політиці США. Ті ж принципи політики, які були при Клінтон, найбільш імовірно будуть продовжуватися і за Керрі. Білий дім відігравав активну роль у міжнародній політиці протягом минулого року, і я не бачу, чому це могло б змінитися. Навпаки, міжнародна активність Білого дому може зрости в залежності від розвитку подій у світі. Але навряд чи напрям політики змінитися, в тому числі й щодо України».

Надія Дюк не погоджується з думкою деяких експертів, які вважають, що після приходу до влади Віктора Януковича, Україна опинилася поза сферою інтересів Сполучених Штатів:

«Я б не сказала, що Україна опинилася в ізоляції. Хоча такі пропозиції часом звучать з вуст деяких експертів міжнародної політики, які переконані, що Україна повинна бути ізольована. В першу чергу через згортання там демократії, вибіркове правосуддя і порушення прав людини. Але я думаю, що офіційний Вашингтон хоче підтримувати відносини з Україною навіть на тлі тих негативних тенденцій, які там відбуваються».

Втім підтримка партнерських відносин з Україною не означає, що США закриватимуть очі на дії українських урядовців, які йдуть в розріз з принципами демократії, прав людини та верховенства права, вважає Надія Дюк. За її словами, в американського уряду є достатньо інструментів впливу. Одним з яких є візові обмеження, які вже реалізовані для російських урядовців в рамках «Списку Магнітського»:

«Було кілька варіантів закону Магнітського. Сенат узгодив найвужче з формулювань, яке стосувалося виключно Росії. Але були й інші варіанти, які хотіли розширити здатність США впливати на закордонних посадовців, які порушили норми прав людини і сприяли репресіям. Закон Магнітського вже прийнятий. Чи буде його розширено, я не впевнена, але така можливість обговорюється».

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG