Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар попередив, що одночасна інтеграція з ЄС та іншими об’єднаннями неможлива


Єврокомісар із питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле наголосив у четвер, перебуваючи в Києві, що одночасна інтеграція з ЄС та іншими наддержавними об’єднаннями неможлива.

На зустрічі з парламентарями в Верховній Раді він заявив, що Україна, яка вже бере участь у зоні вільної торгівлі СНД, може вступати і в інші зони вільної торгівлі. Але, наголосив він, приєднання України до будь-якої структури, яка передбачає передачу можливості встановлювати тарифи і визначати торговельну політику наднаціональним органам, означатиме, що Україна вже не зможе реалізовувати вимоги зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Таким чином, сказав він, у цьому разі економічна інтеграція України з ЄС стане неможлива.

Єврокомісар уже не раз попереджав про це, зокрема, й напередодні приїзду до Києва. Про необхідність для України вибирати між Митним союзом та угодою про вільну торгівлю з Євросоюзом говорили і в Литві, яка головуватиме в ЄС у другому півріччі, в час можливого підписання угоди між Україною і ЄС про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі. З такими ж попередженнями, що ймовірний вступ України до Митного союзу був би несумісний із її приєднанням до зони вільної торгівлі з ЄС, угода про що вже парафована і чекає на підписання, багато разів виступали й інші представники Європейського Союзу.

Росія давно пропонує Україні вступити до її Митного союзу з Казахстаном і Білоруссю, обіцяючи за це, зокрема, дешевший газ. Україна висловлює готовність до співпраці з Митним союзом без вступу до нього в різних форматах – «3+1», поступового приєднання до його правил, асоційованого членства тощо, – на що не згодні у Кремлі.
XS
SM
MD
LG