Доступність посилання

ТОП новини

У ЦВК не побачили, як виконати рішення ВАСУ про двох депутатів


Андрій Магера, архівне фото
Андрій Магера, архівне фото
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив у понеділок журналістам, що, виходячи з чинного законодавства, не бачить механізму призначення повторних виборів у двох округах після рішення Вищого адміністративного суду минулого тижня позбавити повноважень обраних там народних депутатів. За його словами, закон про вибори не передбачає такої можливості за ситуації, що склалася.

На його думку, саме це рішення антиконституційне, бо Конституція наводить вичерпний перелік випадків, за яких можливо припинити повноваження обраного депутата, і рішення ВАСУ не відповідає жодному з них. До того ж, нагадав Магера, рішення припинити повноваження депутата в будь-якому разі може ухвалити Верховна Рада, але не суд.

Заступник голови ЦВК застеріг «не загратися» в цих питаннях, бо, за його словами, якщо одна зі сторін вирішила в судовому порядку питання щодо повноважень депутатів, то в іншої сторони може виникнути спокуса так само вирішити питання і щодо статусу Президента.

Андрій Магера також висловив сподівання, що Вища рада юстиції розгляне діяльність суддів Вищого адміністративного суду, які ухвалили своє рішення, і що питання про законність цієї ухвали ВАСУ розгляне сама Верховна Рада.

Заступник голови ЦВК вже критикував рішення Вищого адміністративного суду, ухвалене в п’ятницю, позбавити повноважень народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського. У двох округах, де вони були обрані, 71-му і 11-му, ЦВК, за рішенням суду, мала б призначити повторні вибори. Суд після перерахунку голосів вирішив через чотири місяці після виборів, що результати виборів у цих округах встановити неможливо.
XS
SM
MD
LG