Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Туркменистані: домовляється про газ чи лобіює «донецьких»?


Київ – У вівторок 12 лютого розпочинається триденний візит президента України Віктора Януковича до Туркменистану, де він зустрінеться з туркменським президентом Ґурбанґули Бердімухамедовим. Головними темами зустрічі глав держав є можливість постачання туркменського газу до України, будівництво українськими компаніями інфраструктурних об’єктів у Туркменистані та розвиток торгівлі. Проте частина експертів бачать в таких поїздках українського Президента лобіювання інтересів певних компаній, тоді як перспективу отримання туркменського газу вважають сумнівною, оскільки наразі немає маршрутів блакитного палива з Азії в обхід Росії.

У переговорах українського та туркменського президентів ітиметься про співпрацю двох країн, насамперед, у торговельно-економічній, енергетичній, будівельній та науково-технічній сферах, повідомив керівник адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Він каже, що за результатами візиту буде підписана Спільна заява про поглиблення відносин дружби та співробітництва між Україною і Туркменистаном, яка закріпить основні двосторонні домовленості.

Подробицями цього візиту з Радіо Свобода поділився речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.
Туркменистан є основним партнером України в середньоазійському регіоні
Євген Перебийніс

«Туркменистан є основним партнером України в середньоазійському регіоні. До прикладу, лише вартість українських будівельних проектів у цій країні перевищує один мільярд доларів на рік. Тому відносини з Туркменистаном є одним із пріоритетів зовнішньої політики, в тому числі в контексті пошуку альтернативних шляхів енергопостачання, – пояснює речник МЗС. – Віктор Янукович під час візиту проведе переговори з президентом Туркменистану Ґурбанґули Бердімухамедовим, відвідає Лебапський велаят (один із регіонів країни), де буде відкрито будівництво інфраструктурних об’єктів за участі українських компаній. Традиційно буде обговорюватися співробітництво у паливно-енергетичній сфері. Не секрет, що Україна веде переговори про те, щоб відновити постачання туркменських енергоносіїв».

Україна купувала до 35 мільярдів кубів туркменського газу щороку – Кінах

Зі свого боку, колишній віце-прем’єр та міністр економіки, а нині депутат-регіонал Анатолій Кінах нагадує, що за останнє десятиріччя співпраця між Україною й Туркменистаном в енергетичній та інших сферах зазнала величезного спаду, який необхідно подолати.
Україна мала угоду з Туркменистаном, за якою отримувала 30–35 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік
Анатолій Кінах

«Починаючи з 1990-х років, Україна мала угоду з Туркменистаном, за якою отримувала 30–35 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік. Інвестиційні проекти в Туркменистані виконували українські будівельні підприємства, великі промислові об’єднання, такі, як харківський «Турбоатом». З 2005 року співпрацю згорнули, і від цього зазнали збитків обидві сторони», – зазначив Кінах.

Нині, за його словами, Туркменистан зацікавлений в допомозі українських фахівців – енергетиків, шляховиків, будівельників, а Україна потребує туркменського газу для диверсифікації постачання енергоресурсів.

Доступ до середньоазійських ресурсів досі залежить від Росії – експерти

Після візиту Віктора Януковича до Туркменистану в 2011 році обидві сторони заявляли, що домовилися про постачання туркменського газу до України за ціною 200 доларів за тисячу кубометрів. Однак питання транзиту туркменського газу до України в обхід Росії лишається відкритим.

Втім, цього разу шанси отримати газ транзитом через Росію на вигідних умовах збільшилися, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Основною темою візиту є постачання до України туркменського газу. І оскільки паралельно тривають переговори про умови його транзиту, то така можливість є», – зазначає Фесенко.

Янукович просуває в Туркменистані «донецькі фірми» – Семиволос

Тим часом інфраструктурні об’єкти у Туркменистані українці вже будують. Українська компанія «Дорожнє будівництво «Альтком», яка споруджувала низку об’єктів до Євро-2012, вже має контракт на будівництва міжнародного аеропорту у місті Туркменабат, а також автомобільного і залізничного мостів через річку Амудар’я. Проте Володимир Фесенко не бачить підстав говорити про лобістські дії Президента Віктора Януковича щодо цієї та інших компаній.

Натомість директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос пояснює підвищений інтерес українських можновладців до Туркменистану саме лобіюванням інтересів певних підприємств.
Можемо говорити про лобізм певних бізнесів. Компанія «Альтком» належить донецьким бізнесменам з числа тих, які фінансували виборчу кампанію Віктора Януковича
Ігор Семиволос

«Можемо говорити про лобізм певних бізнесів, – зазначає Семиволос. – Компанія «Альтком» належить донецьким бізнесменам з числа тих, які фінансували виборчу кампанію Віктора Януковича. Це можна сприймати як політичну корупцію, а можна й не сприймати, бо всі значні події, що відбуваються в Україні, – це лобізм».

Щодо перспектив України отримувати туркменський газ як альтернативу російському, то Ігор Семиволос вважає її мало реальною, доки російський «Газпром» блокуватиме будь-яку ініціативу з його транзиту, доки не буде реалізовано проект одного з газогонів в обхід Росії, або ж доки газ не подорожчає настільки, що його транспортуватимуть повітряним шляхом.

Фахівці вважають, що домовитися з альтернативними постачальниками газу Україні набагато легше, аніж по тому вирішити питання його транзиту до України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG