Доступність посилання

ТОП новини

Україна знайде в Туркменистані альтернативу російському газу? (Західні ЗМІ)


Україна розпочала переговори з Туркменистаном про газ, повідомляє агентство Рейтер, але зауважує, що для транспортування нового газу з Центральної Азії потрібна згода Росії. У французькій пресі повідомляють про аварію на українській Чорнобильській атомній електростанції, через яку французькі компанії, що будують новий саркофаг, евакуювали своїх робітників.

Агентство Reuters повідомляє про переговори, які в столиці Туркменистану веде Президент України Віктор Янукович, намагаючись знайти альтернативу дорогому російському газу. Агентство нагадує, що переговори з Росією зайшли в глухий кут, бо Київ скоротив закупівлю газу минулого року, а Кремль виставив додатковий рахунок на 7 мільярдів доларів, оскільки угода передбачає оплату навіть у тому випадку, коли Київ не відбирає газ.

Агентство зауважує, що Туркменистан має четверті за розміром поклади газу в світі і продавав газ Україні до середини 2000-х років, використовуючи російські газогони. Але від 2006 року Україна була змушена перейти на закупівлю дорожчого російського газу. Туркменський газ став викуповувати «Газпром».

Українська сторона намагається домовитися про закупівлю газу з Туркменистаном, однак не має згоди Росії на його транспортування. На запитання про те, як Росія поставиться до такої перспективи, міністр енергетики України Едуард Ставицький сказав, що «спершу потрібно домовитися з Туркменистаном, а потім починати домовлятися з іншими».

Українські офіційні особи заявляють, що Угода про зону вільної торгівлі СНД, підписана минулого року, зобов’язує Росію дозволити транспортування туркменського газу. Москва не коментувала цю останню заяву.

Нова аварія в Чорнобилі

Французька газета Le Monde повідомляє про руйнування будівлі, прилеглої до четвертого блоку четвертого чорнобильського реактора, на якому працюють дві французькі компанії. Кореспонденти газети повідомляють, що дах будівлі обвалився через велику кількість снігу. Згідно із заявою компанії Bouygues, аварія не повинна призвести до підвищення рівня радіаційного випромінювання, але проводять постійні заміри радіаційного фону. Про всяк випадок компанія вирішила евакуювати з місця аварії 80 своїх співробітників, зайнятих на спорудженні нового укриття над четвертим блоком Чорнобильської станції, де у 1986 році відбулася найбільша ядерна катастрофа у світі.

Однак словацька газета Pravda з посиланням на поінформоване українське джерело повідомляє, що аварія може мати й серйозніші наслідки. Співрозмовник газети сказав, що незважаючи на те, що обвал будинку не зачепив сам «саркофаг», його бетонна конструкція руйнується під впливом кліматичних змін, а деякі частини «розпадаються просто на очах». Газета нагадує, що будівництво нового укриття будує консорціум двох французьких фірм Bouygues та Vinci, які мають збудувати об’єкт, що має протриматися 100 років. Гроші, що їх дали міжнародні організації на фінансування проекту, перебувають під міжнародним контролем, щоб уникнути можливого зловживання ними, зауважує словацька газета.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG