Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко знову відмовилася їхати до суду, і її не повезуть – пенітенціарії


Ув’язнена Юлія Тимошенко в лікарні, архівний відеокадр
Ув’язнена Юлія Тимошенко в лікарні, архівний відеокадр
Державна пенітенціарна служба України повідомила в четвер пізно ввечері, що, коли колишнього прем’єра Юлію Тимошенко хотіли повідомити про час і умови етапування для участі у призначеному на п’ятницю судовому засіданні, вона завила, що за станом здоров’я не може бути присутньою на засіданні суду під час допиту свідка на суді в Києві, і попередила, що в разі її етапування звинуватить пенітенціаріїв у порушенні законодавства. Тому, заявили в пенітенціарній службі, «з метою недопущення провокацій та звинувачень на свою адресу» Тимошенко не етапуватимуть у п’ятницю для участі в судовому засіданні проти її волі.

За повідомленням пенітенціарної служби, коли Тимошенко нагадали про її заяви про намір бути присутньою на допиті, вона не дала чіткої відповіді, чи згодна на її етапування до Києва. Як мовиться в повідомленні, вона також заявляла про начебто порушення законодавства з боку пенітенціаріїв у зв’язку з намаганням її етапувати, а тому повідомила, що не збирається цього робити.

Про її небажання бути присутньою на суді склали акт, мовиться в повідомленні, і ці документи передадуть до суду.

Раніше в четвер Державна пенітенціарна служба повідомляла, що Юлія Тимошенко написала заяву з вимогою доставити її на судове засідання, а перед цим заявляла усно, що не відмовляється від етапування, хоча писати заяву відмовлялася. Цей момент був зафіксований у відеозапису, який оприлюднили пенітенціарії.

У четвер і попередніми днями Державна пенітенціарна служба і захисники Юлії Тимошенко по кілька разів на день обмінювалися заявами протилежного змісту щодо відмови чи, навпаки, прагнення колишнього прем’єра бути присутньою на судових слуханнях у Києві, де допитують свідків у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня 1996 року. У ній Тимошенко звинувачують у причетності до того вбивства.

У четвер, а перед тим у середу Тимошенко не доставляли до суду, бо, як заявляла пенітенціарна служба, колишня прем’єр «у категоричній формі» відмовлялася скористатися зі свого права бути присутньою на допитах. Пенітенціарії також кілька разів заперечували заяви захисників Тимошенко, які казали, що колишня прем’єр насправді хоче прибути до суду, і звинувачували захисників у введенні в оману, а Тимошенко, яка заявляє пенітенціаріям одне, а своїм захисникам протилежне, у провокації.
XS
SM
MD
LG