Доступність посилання

ТОП новини

Іващенко: хочу повернутися в Україну, але боюся ув’язнення (європейська преса)


Надання Данією політичного притулку для ще одного колишнього керівника міністерства в уряді Юлії Тимошенко привернуло увагу польської преси. Польська Gazeta Wyborcza нагадує, що це останнє у низці випадків надання політичного притулку українським політикам, наближеним до колишнього Прем’єр-міністра. Чеська газета Pravo опублікувала днями інтерв’ю з українським послом, де однією з важливих тем також стало питання українських політичних біженців у Чехії.

Gazeta Wyborcza інформує своїх читачів про те, що ще один український міністр з уряду ув’язненої Юлії Тимошенко отримав політичний притулок у європейській країні. Цього разу притулок колишньому керівнику Міністерства оборони Валерію Іващенку, засудженому українським судом у квітні минулого року до п’яти років ув’язнення за дозвіл на продаж військових активів, надала Данія. У серпні апеляційний суд виніс рішення про звільнення Іващенка зі в’язниці, що й дало йому можливість потрапити за кордон.

Польська газета наводить слова Іващенка українським ЗМІ, де він говорить, що радо повернувся б до України, але не можу це зробити через загрозу знову опинитися у в’язниці. Іващенко розповів, що в перебігу розслідування прокурор хотів отримати свідчення щодо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і Олександра Турчинова, що нібито він отримував від них «злочинні вказівки».

Газета цитує Іващенка, який стверджує, що Україною нині керує жменька людей, які поводяться так, ніби дістали у спадок країну та її багатства. Польська газета також нагадує, що раніше в сусідній Чехії політичний притулок отримав колишній міністр економіки України Богдан Данилишин та чоловік Юлії Тимошенко, Олександр.

А тим часом український інформаційний портал у Чехії UKRNOVINY.cz публікує переклад інтерв’ю з новим українським послом у Чехії, яке було оприлюднене днями в газеті Pravo. Чеський журналіст запитав українського посла Бориса Зайчука про те, як він ставиться до того, що в Чехії є політичні біженці з України, і чи він хотів би з ними зустрітися. На це посол України відповів, що не бачить причин надавати політичний притулок будь-кому, кого в Чехії вважають політичними біженцями. І зустрічатися з ними, «щоб почути їхні скарги», він не планує, бо «і так їх знає».

Відповідаючи на запитання про те, чи не хоче він переконати їх повернутися, посол відповів: «А навіщо це робити? Щоб умовляти їх повернутися? Вони обрали свою долю і сказали, що повернуться за однієї умови, якщо зміниться влада. Вони тут в опозиції. Але щодо кого? Чеського уряду? Адже вони не впливають на розвиток подій в Україні».

Посол також зауважив, що увага до долі цих людей з боку ЄС є надмірною і висловив упевненість, що «мине ще півроку, і ніхто ними не цікавитиметься».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG