Доступність посилання

ТОП новини

До вбивства Щербаня призвів тортик – свідок Зайцев


Київ – У справі проти Юлії Тимошенко про організацію вбивства депутата Євгена Щербаня 1996 року в п’ятницю дав свідчення Сергій Зайцев. Він був одружений на родичці Петра Кириченка, колишнього радника екс-прем’єр-міністра Павла Лазаренка. Свідок заявив, що Лазаренко і Тимошенко причетні до організації вбивства Щербаня. Водночас, він наголосив, що не має фактів стосовно оплати цього злочину. Захист наполягає на тому, що вже другий свідок у цій справі надає свідчення зі слів третіх осіб, а відтак їх не можна вважати доказами.

За словами свідка Сергія Зайцева, Петро Кириченко під час однієї з розмов у 1998 році розповів йому, що допоміг Павлові Лазаренку в убивстві Євгена Щербаня. Також, згідно зі свідченнями, Петро Кириченко мав неприязні відносини з Юлією Тимошенко.

«Кириченко вихвалявся мені у цій розмові, як вони разом з Шуріком (Олександр Мільченко, прізвисько Матрос, кримінальний авторитет з Дніпропетровська, помер у 1997 році – ред.) та їхніми людьми підклали їй під крісло якийсь торт на якому було написано: «Привіт від донецьких. Наступного разу це буде не тортик». Це він так розповідав, цілком серйозно», – каже Зайцев.

Свідок доводить, що саме після цього випадку в Юлії Тимошенко з’явився мотив для вбивства Євгена Щербаня. Також Сергій Зайцев запевняє суд, що в Лазаренка і Тимошенко були інтимні стосунки. Крім того, свідок стверджує, що не звертався до державних органів з інформацією щодо вбивства Щербаня раніше, оскільки Юлія Тимошенко була у владі.

За словами свідка, вбивство Щербаня замовив Кириченко – Власенко

Захист Тимошенко наполягає, що свідчення Зайцева – це інформація, отримана від третіх осіб, яка не може бути прийнята до уваги суду. Тим більше, що за словами свідка, Петро Кириченко вживав наркотики в молодості, зауважує представник захисту, народний депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко.
Свідок підтвердив, що оплату здійснював Кириченко. Це з його слів!
Сергій Власенко

«Все, що говорив цей свідок, йому відомо зі слів алкоголіка, наркомана зі стажем, особи, яка неодноразово притягалася до кримінальної відповідальності, яка ухилялася від цієї відповідальності, на ім’я Петро Кириченко, який при цьому мав дуже неприязні відносини з Юлією Тимошенко. Свідок підтвердив, що оплату здійснював Кириченко. Це з його слів! Якщо вірити цим свідченням, то людиною, яка замовила і оплатила вбивство, є Петро Кириченко», – наголошує Власенко.

Прокуратура тисне на свідка – Кожем’якін

Захисники Тимошенко також акцентували увагу на тому, що Зайцев проходить як свідок у справі про вбивство бізнесмена на прізвище Єсіков, і на нього можуть чинити тиск співробітники прокуратури. Крім того, представники Генпрокуратури супроводжували в суд та консультували свідка, запевняє захисник, депутат від «Батьківщини» Андрій Кожем’якін.
Працюють вони не зовсім чисто, і це було чітко видно
Андрій Кожем’якін

«Працюють вони не зовсім чисто, і це було чітко видно. Коли на запитання, з ким приїхав свідок і де він був, і з ким розмовляв, і радився щодо тих питань, на які він відповідав, свідок сказав чітко, що зі слідчим Генеральної прокуратури», – нагадує Кожем’якін.

Захисники екс-прем’єра також наполягають, що допит свідків за відсутності Юлії Тимошенко порушує її право на захист.

Тимошенко відмовилася їхати на засідання суду до Києва?

Разом із тим Державна пенітенціарна служба України заявила, що Тимошенко відмовилася їхати на засідання суду до Києва. На цій версії наполягає і прокурор Олег Пушкар.

«Юлії Тимошенко приїзду ми очікуємо завжди, і робиться все, щоб вона була доправлена. Насправді, було запропоновано, були і машини, і повідомлялося, що все готове до етапування. Вона відмовилася. Про це складено відповідний акт. Тому у цій ситуації суд ухвалив рішення допитувати свідків без її участі», – Пушкар.

Утім, дочка екс-прем’єра Євгенія Тимошенко після зустрічі з матір’ю 15 лютого заявила, що Юлія Тимошенко була готова їхати до Києва, але тюремники за нею не прийшли. 14 лютого, близько 22-ї години вечора, керівник Качанівської колонії Ігор Колпащиков прийшов до Тимошенко і повідомив їй, що 15 лютого о п’ятій ранку її етапуватимуть до Києва. За словами, Євгенії, її матір ніхто не поінформував про те, що доставку до суду скасували.

14 лютого Юлія Тимошенко написала заяву, що згодна взяти участь у засіданні суду 15 лютого, на якому допитується свідок Сергій Зайцев. Водночас вона наголосила, що за законом не може викликатися на слідчі дії, бо перебуває на стаціонарному лікуванні, а транспортування нашкодить її здоров’ю.

У свою чергу заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби Андрій Лапинський запевняє, що Юлія Тимошенко буде етапована до Києва у випадку її письмової заяви з чітко висловленою позицією.

Кириченко – був «правою рукою» Лазаренка

Петро Кириченко був позаштатним радником прем’єр-міністра Лазаренка і правою рукою у фінансових питаннях. Зокрема, він був розпорядником кількох транзитних рахунків офшорних компаній, на які приходили гроші Лазаренку, кваліфіковані слідством США як хабарі.

7 травня 2000 року Кириченко уклав з американцями угоду, де визнав себе винним за одним пунктом обвинувачення, погодився заплатити 3 мільйони доларів штрафу і дати правдиві свідчення в суді. У свою чергу, американські еміграційні служби дозволили родині Кириченка залишитися жити у США.

На підставі свідчень Кириченка, навесні 2004 року розпочався суд над Лазаренком у Сан-Франциско. Присяжні визнали українського екс-прем’єра винним за усіма пунктами, а суддя в 2009 році призначив Лазаренку покарання 8 років та 1 місяць в’язниці.

Євгена Щербаня було вбито у листопаді 1996 року в аеропорту Донецька. У 2003 році Луганський апеляційний суд виніс вирок у кримінальній справі, яка містила понад 20 епізодів, зокрема, вбивство Щербаня. Обвинуваченими у справі визнано 8 осіб. Трьох із них засуджено до довічного ув’язнення, інших – до позбавлення волі на термін від 11 до 15 років. Павло Лазаренко проходив у справі як замовник цього вбивства.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG