Доступність посилання

ТОП новини

«Регіони» відкинули звинувачення в шахрайстві з «сенсорною кнопкою»


Лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов назвав у п’ятницю «нісенітницею» заяву лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, що під час демонстрації неефективності «сенсорної кнопки» в системі голосування «Рада-3» були змінені налаштування цієї системи.

За словами Єфремова, Яценюк своїми заявами хоче уникнути відповідальності за встановлення цієї системи в той час, коли нинішній опозиціонер був спікером парламенту. Як сказав регіонал, саме Яценюк створив систему, яка насправді не забезпечує особистого голосування, порушивши при цьому закон про фінансування.

А Голова Верховної Ради, теж регіонал Володимир Рибак, зі свого боку, заявив, що ні за яких обставин не санкціонує запровадження такої системи, як «Рада-3». За словами Рибака, можливо, що цю систему і створили свого часу за спікерства Яценюка саме для того, щоб фальсифікувати голосування.

У п’ятницю Арсеній Яценюк звинуватив організаторів публічного випробування системи «Рада-3» в шахрайстві, до якого, на його думку, готувалися кілька тижнів, щоб довести, що і з цією системою одна людина може голосувати за кількох. Як сказав Яценюк, налаштування системи для цього змінили, зокрема, скоротивши з 10 до 8 секунд час, протягом якого необхідно тримати палець на так званій сенсорній кнопці, натискаючи при цьому кнопки голосування. Крім того, за його словами, змінили й порядок голосування: якщо раніше треба було спершу прикласти палець до сенсорної кнопки, а вже потім тиснути кнопки голосування, то тепер це навпаки.

Під час цього випробування, на яке до сесійної зали запросили журналістів, Олександр Єфремов показав, що до сенсорної кнопки можна прикласти не тільки палець, а, наприклад, мобільний телефон (і в цей час голосувати за інших), а технічні працівники Верховної Ради також продемонстрували, як можна, зафіксувавши кнопки голосування в натисненому стані зубочисткою, теж обійти обмеження.

Опозиція вже другий тиждень блокує парламентську трибуну, через що не може розпочатися друга сесія Верховної Ради сьомого скликання. «Батьківщина», «Свобода» й УДАР домагаються запровадження персонального голосування депутатів.

У Партії регіонів заявляють, що система «Рада-3» застаріла, і необхідно розробити нову систему для голосування «Рада-4», а, можливо, вже й відразу «Рада-5».
XS
SM
MD
LG