Доступність посилання

ТОП новини

Шиїти в Пакистані пригрозили широкими протестами через напади на них


Акція протесту шиїтів у Кветті, 18 лютого 2013 року
Акція протесту шиїтів у Кветті, 18 лютого 2013 року
Шиїтська громада в Пакистані заявила сьогодні, що влаштує широкі акції протесту по всій країні, якщо влада не виконає вимогу шиїтів-хазарейців із міста Кветти на заході країни протягом 48 годин затримати призвідників вибуху в цьому місті, влаштованого позавчора.

Шиїти у Кветті також заявили, що на знак протесту не будуть ховати загиблих у тому нападі, внаслідок якого загинули, за останніми даними, 87 людей – переважно хазарейці за національністю, які сповідують шиїтську течію ісламу.

Протести проти того нападу відбуваються і в інших місцях Пакистану, де є багато шиїтів, зокрема, в найбільшому місті країни Карачі.

Відповідальність за напад узяло на себе сунітське угруповання «Лашкар-е Джганґві», заборонене в Пакистані як терористичне.

Попередні вибухи, від яких загинули 86 людей, це угруповання влаштувало у переважно шиїтському районі Кветти понад місяць тому. Тоді родичі загиблих кілька днів протестували, блокуючи вулиці тілами загиблих і вимагаючи від влади належного захисту. Протести призвели до змін у керівництві провінції Белуджистан, центом якої є Кветта.

Шиїтська меншина в Пакистані дедалі частіше стає об’єктом нападів радикальних сунітських угруповань, які іноді вважають шиїтів «єретиками» чи взагалі не мусульманами. Конституція Ісламської Республіки Пакистан визначає як державну релігію іслам загалом, без поділу на течії.
XS
SM
MD
LG