Доступність посилання

ТОП новини

Чинний президент Вірменії готується до другого терміну


У Вірменії відбуваються вибори президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Вірменії відбуваються вибори президента

Прага – Сьогодні у Вірменії проходять президентські вибори, попередні результати яких стануть відомі пізно ввечері. На посаду глави держави претендує 7 кандидатів. Більшість опитувань напередодні віддавали беззаперечну перевагу (до 70 відсотків) чинному президентові Сержу Сарґсяну. Його головний суперник, народжений у США 53-річний політик Раффі Ованнісян, який є лідером опозиційної партії «Спадщина», має, за опитуваннями, лише до 20 відсотків підтримки виборців. Передвиборча кампанія затьмарена замахом на одного з кандидатів, голодуванням іншого та заявами про тиск влади.

Це вже п’яті президентські вибори у Вірменії після проголошення незалежності у 1991 році. Представники опозиції заявили про порушення на низці дільниць, а в офісі омбудсмена обіцяють їх розслідувати.

Діючий президент Серж Сарґсян у понеділок після голосування в Єревані не відповів на запитання Радіо Свобода про справедливість виборчого процесу. «Ми побачимо це лише після того, як результати виборів будуть підсумовані», – зауважив він.

Вибори під великим тиском влади – спостерігачі

Керівник незалежного Регіонального центру досліджень в Єревані Річард Ґіраґосян сказав Радіо Свобода, що у процесі цієї виборчої кампанії багато людей були під тиском погроз.

«Це – найменш конкурентні вибори у вірменській історії. Через те, що зростав тиск на саме проведення кампанії, ще до підсумків виборів виглядає ймовірним, що чинний президент Сарґсян залишиться на другий термін», – вважає Ґіраґосян.

Окрім того, країна перебуває під впливом руйнівної економічної кризи. Середньомісячна зарплата вірмен складає приблизно 300 доларів. Одна третина громадян із понад 3 мільйонів живе нижче від рівня бідності. Економічні проблеми також пов’язані з міжнародною торговельною блокадою Єревана сусідами (Азербайджан і Туреччина) після війни з Азербайджаном за Нагірний Карабах на початку 90-х років. Нагірний Карабах перебуває тепер під суперечливим, не визнаним у світі, контролем місцевих вірмен.

Тому обіцянки чинного президента Сержа Сарґсяна щодо гарантій безпеки і добробуту громадян Вірменії мають вплив на значну частину виборців.

Вибори відбуваються також під впливом загадкового замаху в січні цього року на одного з конкурентів Сарґсяна, 63-річного Паруйра Айрікяна. Ще один суперник Сарґсяна, Андріас Гукасян, 42-річний власник радіостанції в Єревані, від початку кампанії оголосив голодування, характеризуючи нинішні вибори як обман людей.

Ці вибори, як ніколи раніше, відбуваються під пильним міжнародним контролем. В країні перебуває до тисячі міжнародних спостерігачів.

«Після двох днів публічних обмінів думками та інших приготувань наші спостерігачі тепер перебувають не лише в Єревані, але й в інших містах, контролюючи завершальний етап цієї виборчої кампанії», – зауважив журналістам у понеділок голова місії спостерігачів від Організації з безпеки та співпраці у Європі (ОБСЄ) Тоніно Піцула.

Попередні вибори 2008 року, на яких була оголошена перемога Сарґсяна, ознаменувалися сутичками опозиції з поліцією та загиблими серед демонстрантів у Єревані.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG