Доступність посилання

ТОП новини

Депутати шукають вихід із блокади


Київ – Відкриття сесії 19 лютого у Верховної Ради залишається під сумнівом. Лідери фракцій дедалі частіше кажуть не лише про можливість забезпечити персональне голосування, але й про проведення дострокових виборів. Між тим, експерти наголошують, що жодна із партій не зацікавлена у перевиборах.

На погоджувальній раді фракцій у понеділок не вдалося домовитися про розблокування і початок роботи парламенту. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявляє, що тривають пошуки компромісного варіанту, який би влаштував усі політичні сили.

«Ми сподіваємося, що зможемо знайти врешті-решт вихід з політичної кризи, в якій перебуває зараз парламент. Але ще раз хочу підкреслити, що основною вимогою є особисте голосування кожного депутата», – наголошує він.

Разом з тим, Віталій Кличко не виключає, що представники парламентської більшості спробують силою розблокувати парламент.

Регіонали не хочуть перевиборів через економіку

Натомість лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив про готовність об’єднаної опозиції до дострокових виборів. Опозиціонери вже створили робочу групу для доопрацювання виборчого законодавства, в яку запросили представників усіх фракцій.

«Ми готові до проведення позачергових парламентських і президентських виборів. Ми розробляємо виборчий кодекс, який передбачає відкриті списки, і за це готові голосувати будь-яким способом», – наголошує Арсеній Яценюк.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначає, що Президент може розпустити парламент, якщо той не працюватиме 30 днів, але це право, а не обов’язок глави держави. Олександр Єфремов каже, що держава вже витратила на непрацюючий парламент 34,5 мільйона гривень, але не схвалює ідею перевиборів. За його словами, «я би в тій ситуації, в якій зараз перебуває світова економіка й економіка нашої держави, такими б речами не грався».

Влада сподівається на «мажоритарку»

Раніше регіонали зазначали, що готові до перевиборів, але перед цим мають намір змінити виборчу систему на повністю мажоритарну. На думку політолога Костя Бондаренка, за допомогою мажоритарної виборчої системи влада зможе посилити свої позиції в парламенті.

«Соціологія свідчить, що Партія регіонів зможе підвищити своє представництво у Верховній Раді. Маю на увазі не лише Партію регіонів, але й потенційних союзників – позапартійних депутатів. Опозиція ризикує набрати менше голосів, ніж у жовтні 2012 року», – каже Кость Бондаренко.

Натомість політтехнолог Віталій Бала вважає, що зміна виборчої системи не забезпечить владі перемогу.

«Якраз Партія регіонів і може втратити найбільше на повторних виборах. Опозиція, як на мене, ставлячи на те, що представники чинної влади не хочуть особисто ходити голосувати, може набрати більше. Тут може відбутися переформатування всередині опозиції: хтось візьме більше, хтось – менше», – припускає Віталій Бала.

На думку експертів, дострокові вибори зараз невигідні жодній із політичних сил, які представлені в парламенті.

П’ятого лютого депутати від опозиції заблокували президію Верховної Ради, вимагаючи запровадити персональне голосування депутатів. Наприкінці минулого тижня провели тестування системи персонального голосування «Рада-3», під час якого депутати-регіонали довели, що її можна обійти. Проте опозиція продовжує наполягати на тому, щоб забезпечити персональне голосування депутатів – наприклад, голосувати підняттям рук.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG