Доступність посилання

ТОП новини

США і Китай звинувачують одне одного в кібернападах


Сполучені Штати і Китай обмінюються звинуваченнями у підривній діяльності в інтернеті. Це сталося після того, як низка американських державних установ, приватних компаній та засобів масової інформації зазнали кібернападів.

Речник Білого Дому Джей Карні заявив, що Сполучені Штати вже неодноразово висловлювали своє занепокоєння китайському керівництву з приводу крадіжок інформації, сліди яких ведуть до Китаю. Вашингтон хвилює те, що випадки крадіжок інформації почастішали і відбуваються навіть у найбільш чутливих галузях, зокрема в сфері оборони.

Карні заявив, що президент США Барак Обама закликав державні установи приділяти більшу увагу забезпеченню національної безпеки, передусім у сфері інфраструктури, зокрема, електромережі.

«Найбільшим викликом для нас є сфера національної безпеки. США дедалі більше непокоїть загроза нашій економічній та національній безпеці з боку кібернетичних втручань, зокрема, крадіжок комерційної інформації. Президент у своєму зверненні до народу сказав: «Інші країни та компанії крадуть наші корпоративні таємниці», – зауважив Джей Карні.

Натомість Міністерство закордонних справ Китаю відкинуло звинувачення США як «безпідставні» і додало, що Китай є сам жертвою кібер-піратів, які базуються у США.

Китайське МЗС зробило цю заяву після того, як американська компанія, що спеціалізується у питаннях безпеки, випустила звіт, у якому звинуватила китайський військовий підрозділ, що базується у Шанхаї, в тому, що він стоїть за серією кібератак на американський уряд, корпорації та ЗМІ.

У звіті компанії Mandiant мовиться, що «частина № 61398» Народно-визвольної армії Китаю пов’язана з крадіжкою «сотень терабайтів інформації із баз даних щонайменше 141 організації різного роду діяльності, починаючи з 2006 року». Найбільше, згідно зі звітом, постраждали американські установи, але також жертвами китайських хакерів на службі держави виявилися і канадські та британські фірми.

Китай каже, що і він – жертва

Речник китайського міністерства закордонних справ Хун Лей заявив, що звіт базується на «рудиментарних даних». У свою чергу він заявив, що закордонні хакери заразили вірусами понад 1400 комп’ютерів та 30 тисяч сайтів у Китаї. І найбільше кібер-атак походило, за словами китайського чиновника, з боку США.

«Китай є суворим противником хакерства, наша країна запровадила відповідне законодавство та правила, ми маємо суворий механізм дотримання цього законодавства, що має попередити хакерську діяльність. Китай є жертвою нападів хакерів», – сказав речник МЗС Китаю.

Взаємні звинувачення пролунали після того, як компанія Apple публічно поскаржилася, що її система безпеки була зламана і невідомі зловмисники запустили віруси у комп’ютери кількох працівників. Комп’ютерна компанія, що базується у США, повідомила, що поки що не має підстав говорити про те, що були вкрадені комерційні таємниці.

Раніше жертвами кібератак були газети The New York Times, The Wall Street Journal, соціальні мережі Facebook та Twitter.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG