Доступність посилання

ТОП новини

Приміські перевізники страйкують через 11 недорахованих балів


Приміські перевізники страйкують, Київ, 26 лютого 2013 року
Приміські перевізники страйкують, Київ, 26 лютого 2013 року
Київ – Від 6 години 26 лютого 7 підприємств, які здійснюють перевезення за приміськими маршрутами в Київській області, припинили роботу. Понад 300 автобусів одночасно не вийшли на свої маршрути, а пасажири, відповідно, не могли потрапити до Києва. Перевізники заявляють, що їх позбавили права працювати через фальсифікації конкурсу на право транспортних перевезень. На їхні маршрути почали виходити автобуси без необхідних документів. Перевізники кажуть, що винні у цьому двоє керівників – заступник голови Київської облдержадміністрації (КОДА) Володимир Максименко і начальник управління промисловості, транспорту та зв’язку КОДА Сергій Діденко. Самі ж чиновники від звинувачень відхрещуються і обіцяють переглянути результати конкурсу на користь місцевих перевізників.

Роман понад 6 років працює водієм автобусу на приміському маршруті № 801 «Тарасівка – Дружба народів». Проте у вівторок вранці жодного пасажира на роботу до Києва він не довіз – пішов страйкувати. Теж саме зробили водії понад 300 приміських автобусів.

Приміські перевізники страйкують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Більше ніж півроку тому на цьому маршруті відбулося самозахоплення, каже Роман. Інший перевізник з Одеси почав їздити з такими ж табличками, не маючи на це відповідних документів, а перевізника, на якого працює він, взагалі зробили нелегалом, каже водій.

«З інших регіонів приганяють машини, знімають там із маршрутів, ставлять тут і кажуть, що у них є всі підстави для роботи. Більше ніж півроку ми незаконні, нам не продовжують документів. На яких підставах, я не знаю», – скаржиться водій.

Сьомого серпня минулого року відбувся перший конкурс на право транспортних перевезень (попередні були заборонені судами). За ним перемогу отримало одеське Публічне акціонерне товариство «Північтранс», головою правління якого є В’ячеслав Максименко. Чиновника з Київської облдержадміністрації з таким самим прізвищем – Володимира Максименка, а також начальника управління промисловості, транспорту та зв’язку КОДА Сергія Діденка перевізники звинувачують у фальсифікації результатів конкурсу.

Одинадцять балів за підтвердження, що перевізник справді їздив на певному маршруті раніше, сімом перевізникам не додали. Відтак перемога дісталася «Північтрансу», пояснює Богдан Хмельницький, голова Всеукраїнської громадської правозахисної організації «Об’єднання Богдана Хмельницького», що захищає права перевізників.

«Як проводився цей конкурс, як нараховувалися бали? Максименко й Діденко на свій розсуд вирішували: тобі буде три бали, а тобі буде вісім балів. Самостійно, непрозоро, в кабінеті», – зазначає Хмельницький.

Перемога за «відкати»?

Чиновники віддали перевагу тим, хто носить їм гроші в кабінети, додає Богдан Хмельницький. Проблемою залишаються і тимчасові дозволи на перевезення.
«Північтранс» дає відкати, а це 50 тисяч гривень на день із тих маршрутів
Богдан Хмельницький

«Північтранс» дає відкати, а це 50 тисяч гривень на день із тих маршрутів, що вони (Діденко і Максименко – ред.) повіддавали. Люди, які виходять кожного ранку на роботу, думають: ага, нам видали тимчасові дозволи. Це на три місяці. Це як поводок, через три місяці ти до мене прийдеш, а я можу тобі не видати, або видати. У людей немає стабільності, розуміння, що ось це є мій маршрут, я готовий в нього вкладати, купувати автобуси, що якийсь чиновник не забере і не віддасть іншому», – розповідає він.

Більше автобусів – більше балів

Водії не вийшли на свої маршрути зранку 26 лютого, аби домогтися одного: щоб Київська обласна адміністрація заново перевірила документи, створила конкурсний комітет і чесно, прозоро провела конкурс, каже комерційний директор ТОВ «Клайд» Галина Поліщук. Працювати нелегально за документами «Північтрансу» її підприємство не буде, каже вона.
Наші автобуси виявилися непотрібними області. Працювати за документами «Північтрансу»? Я краще їх спалю
Галина Поліщук

«Якщо наші автобуси виявилися непотрібними нашій області, а конкретніше Київській обласній адміністрації, то нехай вони стоять в парку. Працювати за документами «Північтрансу»? Я краще їх спалю. Навіть якщо б я захотіла, це неможливо, бо є оренди, зарплати, податки, врешті-решт. Якщо б ми навіть захотіли працювати під «Північтрансом», ми б це фізично не змогли робити» – пояснює Галина Поліщук.

Перевізники страйкують, забуваючи, що працюють на пасажира, а не для себе, каже заступник голови Київської облдержадміністрації Володимир Максименко. Непорозуміння виникло через умови конкурсу. За ними брати участь у конкурсі може будь-який перевізник із будь-якого куточка України. Чим більше у нього автобусів, чим вони новіші, тим більше балів він отримує, пояснює чиновник, проте запевняє: бали ображеним перевізникам будуть перераховані ще цього тижня.

«Ми не ввели в дію рішення того конкурсного комітету, де було б визначено переможцем «Північтранс», тому що було дуже багато нарікань від перевізників. Ми фактично вже розглянули всі скарги перевізників, уже перераховані бали по тих скаргах перевізників. 11 балів, які їм було не пораховано, дораховані і вони отримають у четвер свої дозвільні документи», – запевнив чиновник.

Заяви про те, що зміни перевізників на маршрутах якось вплинуть на вартість проїзду в приміських автобусах, Володимир Максименко заперечує. За його словами, тарифи на перевезення в Київській області не переглядали з 2009 року і в найближчі півроку переглядати не будуть.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG