Доступність посилання

ТОП новини

Бенедикт XVI став «папою на пенсії» і носитиме звичайне взуття


Бенедикт XVI під час прощання з вірними в Кастель-Ґандольфо, 28 лютого 2013 року
Бенедикт XVI під час прощання з вірними в Кастель-Ґандольфо, 28 лютого 2013 року
Папа покинув Ватикан. 28 лютого був останній день на папському престолі Бенедикта XVI. Після скромної церемонії прощання з кардиналами, які вже збираються на обрання нового понтифіка, папа на вертольоті перелетів до Кастель-Ґандольфо, літньої папської резиденції, де він очікуватиме обрання нового понтифіка. Згідно з бажанням та характером папи, його відхід «в усамітнення», після 8 років перебування на троні Святого Петра, не супроводжувався ніякими помпезними заходами. Бенедикт XVI і після обрання нового понтифіка залишатиме за собою титул папи, з додатком emeritus, тобто на пенсії.

Попрощатися з папою на площу Святого Петра у Ватикані зібралися сотні тисяч людей. Мільйони у прямому ефірі мали можливість спостерігати унікальний випадок у новітній історії, першу відставку папи за майже 600 років. Вона відбулася згідно зі складним ватиканським протоколом, до якого були додані і нові елементи, адже в історії перед Бенедиктом XVI було всього три папи, які добровільно відмовилися від найвищої церковної влади. Під час останньої зустрічі з кардиналами у Ватикані Бенедикт XVI сказав, що він зрікся влади «з любові до церкви», і пообіцяв «повну слухняність» своєму наступникові.

«Я і надалі буду поруч із вами у молитві, особливо в найближчі кілька днів, так що Святий Дух буде з вами, коли ви обиратимете нового папу. Нехай Господь вас провадить. Серед вас нині є також новий папа, якому я сьогодні обіцяю свою безумовну повагу і слухняність», – зазначив Бенедикт XVI.

За словами офіційного представника Ватикану Федеріко Ломбарді, Бенедикта XVI будуть називати «папою на пенсії» або «Римським понтифіком на пенсії». До Бенедикта XVI, мирське ім’я якого Йозеф Ратцінґер, можна буде і далі звертатися «Ваша святосте».

Але тих, хто зможе так звернутися до папи на пенсії, буде небагато, адже він вирішив усамітнитися після своєї відставки.
Вертоліт із папою біля площі Святого Петра у Ватикані, 28 лютого 2013 року
Вертоліт із папою біля площі Святого Петра у Ватикані, 28 лютого 2013 року

Папа на пенсії

Як пояснив напередодні речник Ватикану Ґреґ Б’юрк, після того, як повноваження нинішнього папи завершаться, папа планує провести декілька місяців у своїй літній резиденції і повернутися до Рима вже після обрання нового понтифіка. Решту свого життя він проведе у молитві у монастирі на терені Ватикану.

Швейцарська варта, яка охороняє папу, після його відставки повернулася до Рима, і Бенедикта XVI надалі охоронятиме звичайна ватиканська поліція.

Як повідомив Ломбарді, після зречення папа продовжить носити «просту, білу» папську рясу, а славнозвісні червоні «папські пантофлі», символ крові перших християнських мучеників, вже стануть музейним експонатом. Папа на пенсії носитиме звичайне взуття, яке йому подарували мексиканські майстри, коли він перебував із візитом у їхній країні минулого року.

Папський перстень Бенедикта XVI – символ папської влади, який ще називають «перснем рибалки», буде, за традицією, розбитий спеціальним молотком і з нього буде відлитий новий перстень-печатка для нового папи. Частина паперів Бенедикта XVI, які стосуються управління Ватиканом, відправлять у відповідний архів. Персональні ж замітки Бенедикта XVI залишаться з ним, повідомив представник Ватикану.

Вертоліт із папою біля площі Святого Петра у Ватикані, 28 лютого 2013 року
Вертоліт із папою біля площі Святого Петра у Ватикані, 28 лютого 2013 року
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG