Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі журналісти не збираються забувати звинувачення влади на свою адресу


Донецьк – У Донецьку набирає обертів конфлікт між обласною владою та місцевими журналістами. Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький дозволив собі лайливе слово на адресу тих, хто розповідав про авіакатастрофу, яка нещодавно трапилася у Донецьку. Працівники ЗМІ вважають це образою. Олії у вогонь долив міський голова Краматорська Геннадій Костюков, який на колегії облдержадміністрації звинуватив працівників онлайн-медіа у безвідповідальності.

Неоперативне реагування прес-служби головного управління МНС області після авіакатастрофи у Донецьку викликало обурення журналістів.

Влада, у свою чергу, образилася на медійників за те, що вони, мовляв, публікували неперевірену інформацію відразу після катастрофи та цитували джерела, які стверджували, що рятувальники повільно реагували на аварію літака.

Голова Донецької ОДА Андрій Шишацький висловився лайливо на адресу тих, хто, на його думку, «піарився на чужому горі». Журналісти поширили відеозапис в інтернеті, його показали кілька телеканалів.

«Ви розумієте – гидота!»

Далі ж міський голова Краматорська Геннадій Костюков на колегії облдержадміністрації сказав: «Поки не буде законодавчо обумовлена відповідальність журналістів в інтернет-просторі, толку не буде. Молоді люди зараз користуються інтернет-простором. В жодній країні, окрім Росії і нас, такої гидоти про перших осіб держави не пишуть. Ми найближчим часом будемо пожинати плоди нашого байдужого ставлення до цього. Ви розумієте – гидота! Ми за допомогою нашої депутатської групи повинні ініціювати законодавчу базу. І найголовніше – закладають зневіру в молодих людей. Ми таким чином виховуємо ціле покоління нігілістів. Їм байдуже що, аби протестувати. То сланцевий газ, то ще що-небудь, не розуміючи суті проблеми. У нас попереду 2015-й, ми час втрачаємо!».

Геннадій Костюков пізніше в інтерв’ю онлайн-виданню «Донбасс» додав, що мова йшла про майбутні президентські вибори. Після того, як він закінчив свою промову, хтось з місця викрикнув «Давити їх треба!». Це відбувалося вже після закінчення колегії, але журналістка онлайн-видання «Острів» Ганна Іванова, як і її колеги, почули такий заклик, адже звук транслювався у прес-центрі.

«Давити» у Донецьку не будуть, а ось в області…

На запитання, наскільки це об’єднало журналістів Донеччини, Ганна Іванова зазначила Радіо Свобода, що це не перший виклик мас-медіа.

«Ситуація притаманна донецькій журналістиці десь з 2004–2005 років, коли був певний тиск на ЗМІ, і люди намагалися цьому протидіяти, і з'являлися колективи журналістські, які намагалися протидіяти. Зараз ось ці всі фрази образливі, ті, які кажуть про необхідність тиску на журналістів з боку мерів, тому що йдуть президентські вибори у 2015 році, вони теж об'єднують журналістів, адже потрібно цьому протидіяти і якось на це відповідати», – каже Ганна Іванова.

Вона додає, що найскладніше зараз працювати незалежним медійникам в області – у таких містах, як Костянтинівка, Артемівськ, Краматорськ та інших. Адже в Донецьку ніхто журналістів зухвало «давити» не буде, а от колег у регіоні потрібно всіляко підтримувати, наголошує Ганна Іванова.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG