Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Чехії підтримав скаргу на президента за звинуваченням у зраді Батьківщини


Вацлав Клаус, архівне фото
Вацлав Клаус, архівне фото
У Чехії Сенат, верхня палата парламенту, сьогодні ухвалив подати до Конституційного суду скаргу на президента Вацлава Клауса за зраду Батьківщини. За таке рішення проголосували 38 сенаторів із 68 присутніх на надзвичайному закритому засіданні Сенату.

Рішення Сенату не підтримує прем’єр-міністр країни Петр Нечас. Низка чільних чеських політиків вважає, що рішення Сенату, яким Вацлав Клаус обвинувачується у зраді батьківщини, завдасть шкоди політичному іміджеві Чехії у світі.

Сам 71-річний Вацлав Клаус називав звинувачення політичною грою.

Головний, але не єдиний пункт обвинувачення стосується виголошеної 2 січня цього року Вацлавом Клаусом широкої амністії, в результаті якої на волю вийшли понад 17 тисяч засуджених і було зупинене розслідування низки значних економічних злочинів.

На думку фахівців, навряд чи вдасться довести справу до розгляду в Конституційному суді, адже другий термін Вацлава Клауса на посаді президента закінчується вже через три дні, 7 березня. В разі, якщо суд усе ж розгляне скаргу і підтримає її, єдиним покаранням для Вацлава Клауса, відповідно до чинного законодавства, може бути тільки усунення його від виконання обов’язків президента і заборона обіймати цю посаду будь-коли в майбутньому.
XS
SM
MD
LG