Доступність посилання

ТОП новини

Штраф на 190 мільйонів – претензії до якості пального чи до Коломойського?


Бізнесмен Ігор Коломойський
Бізнесмен Ігор Коломойський
Київ – Державна інспекція з питань захисту прав споживачів оштрафувала компанію «Укрнафта» на 190 мільйонів гривень – за неякісний, як стверджують інспектори, бензин. Нині у справі триває судова тяганина: компанія, що входить до групи бізнесмена Ігоря Коломойського, рішення оскаржує. Тим часом у державній інспекції впевнені, що суд підтвердить ухвалене її експертами рішення.

Чергову перевірку ринку нафтопродуктів в Україні проводили за дорученням Кабміну. Звітуючи про результати, голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов навів приклад: «У Кіровоградській області наші співробітники перевірили нафтобазу та низку АЗС. Виписано штраф на 190 мільйонів гривень. Фірма звернулася в суд. На сьогодні ми виграли першу інстанцію й апеляційну інстанцію. Фірма зараз подала касацію».

На уточнююче запитання, про яку компанію йдеться, у Держспоживінспекції відповіли: про «Укрнафту». У відомстві кажуть, що не сумніваються у рішенні своїх співробітників і вважають нараховані санкції правильними.

«Перевіряють брендовий бензин, це абсурд!»

Натомість в «Укрнафті» ситуацію наразі не коментують. Для з’ясування подробиць Радіо Свобода надіслало письмове звернення, без такого запиту там відмовляються навіть підтвердити чи спростувати сам факт судової тяганини.

У листопаді минулого року низка великих мереж АЗС – зокрема й «Укрнафта» – потрапили у так званий чорний список Держспоживінспекції: за підсумками перевірок, деякі заправки цих мереж продавали неякісні нафтопродукти. Щоправда, не всі компанії тоді погодилися з висунутими претензіями: наприклад, мережі WOG вдалося довести, що висновки лабораторії були помилковими, і штраф через суд скасували.

Фахівці на ринку пального кажуть: критерії, за якими інспектують продавців пального в Україні, є дуже розмитими. За словами президента асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леоніда Косянчука, в Україні перевіряють першочергово великі мережі АЗС, однак логіка такого підходу викликає сумнів, бо саме такі компанії найбільше переймаються своєю репутацією.

«За різними оцінками, від 30 до 40 відсотків продавців на ринку взагалі
незрозуміло що продають. Якісь паливні суміші, які до бензину мають дуже опосередковане відношення. Але якраз ті мережі під такі перевірки не потрапляють», – зазначає він.
Ми всі прекрасно розуміємо, про що йде мова – що когось треба поставити на якесь місце
Леонід Косянчук

«У першу чергу вони взялися за перевірку брендових бензинів. Це абсурд!.. Коли ви десь читаєте про те, що у відомого бренду неякісне пальне, то до цього треба ставитись по-філософськи: ми всі прекрасно розуміємо, про що йде мова, – що когось треба поставити на якесь місце», – додав у коментарі Радіо Свобода Леонід Косянчук.

«Ніхто не стоїть у черзі за бензином «Укрнафти»»
Коломойський зараз у немилості в уряду
Богдан Соколовський

Експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський у своїй оцінці більш відвертий: каже, що виключати ймовірність політичного підґрунтя у цій справі не можна. «Треба віддати належне тому, що Коломойський зараз у немилості в уряду, тому не виключено, що може бути і політичний підтекст цього всього», – зазначив він у розмові з Радіо Свобода.

Водночас, на думку фахівця, стверджувати, що якість бензину на заправках «Укрнафти» бездоганна, теж не можна. «Виникає багато запитань: а на якому заводі робилися ті нафтопродукти? Ніхто не стоїть у черзі за бензином «Укрнафти»», – додає Соколовський.

Претензії державних органів до продуктів нафтопереробки, якими торгують компанії групи «Приват», за останні кілька місяців почастішали: на початку року низку її АЗС перевіряла податкова, а на Житомирщині навіть закрили нафтобазу, яка забезпечувала пальним до півсотні заправок «Укрнафти», ANP та «Авіас» (останні дві також належать «Привату»). У відомстві тоді запевнили, що перевірки тривали винятково в рамках реагування на скарги громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG