Доступність посилання

ТОП новини

Рішення ВАСУ про Власенка дестабілізує парламент – експерт


Київ – Опозиційні фракції продовжуватимуть блокувати парламент. Таким чином вони протестуватимуть проти рішення Вищого адміністративного суду позбавити Сергія Власенка депутатського мандата. На думку експертів, напруження в парламенті зростатиме і може призвести до розпуску Верховної Ради.

Опозиція заблокувала роботу парламенту ще 5 березня, у відповідь на подання спікера Володимира Рибака до Вищого адміністративного суду з метою позбавити Сергія Власенка депутатського мандата.

Як розповів Радіо Свобода депутат фракції «Батьківщина» Олег Медуниця, опозиціонери мають намір продовжувати блокувати парламентську президію.

«Або нехай розпускають цю Раду – і будемо переобирати Власенка по-новому, або блокуватимемо, поки не повернуть Власенку повноваження», – каже депутат, зауваживши, що це його особиста позиція.

Опозиція хоче розібратися із регламентним комітетом

Це вже не перше рішення про позбавлення депутатів повноважень. Раніше ВАСУ ухвалив рішення про позбавлення мандатів депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського. Щодо цього рішення спікер Володимир Рибак звернувся до Конституційного суду за роз’ясненням. Згодом ВАСУ позбавив мандатів депутата-регіонала Андрія Веревського, який суміщав депутатство із бізнесом, а тепер – і депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка, визнавши його не захисником, а адвокатом Юлії Тимошенко.

«Про Веревського і про Власенка рішення ухвалили на підставі ст. 81 Конституції України. Подібний механізм ефективно діяв відносно тих, хто був народним депутатом і обіймав посади міністрів чи в інших центральних органах влади. Але вперше він був застосований до тих, хто, будучи сумісником, займається адвокатською діяльністю чи бізнесом», – каже депутат-регіонал Володимир Олійник.

Опозиціонери, які працюють в регламентному комітеті парламенту, звернулися до Генпрокуратури та МВС з вимогою встановити осіб, які сфальсифікували документи про засідання комітету, на підставі яких спікер звернувся до суду. Продовжувати роботу в регламентному комітеті за таких умов вони не мають наміру.

«Їм абсолютно плювати на закон. Тому в даному випадку опозиції немає чого там робити. Бути статистами при тому, що хтось ухвалюватиме незаконні рішення?!» – коментує ситуацію перший заступник голови регламентного комітету депутат-«ударівець» Валерій Карпунцов.

Парламентові загрожує доля київського мера?

Народні депутати та політичні експерти вважають, що відтепер майже жоден депутат не може почуватися упевнено. Експерти схиляються до думки, що роботу парламенту надовго дестабілізовано.

Політтехнолог Віталій Бала вважає рішення про позбавлення Сергія Власенка повноважень результатом перемоги «яструбів» у президентському оточенні.

«Партія війни» свідомо дестабілізує ситуацію в парламенті, розуміючи, що буде адекватна відповідь з боку опозиції. Таким чином вони хочуть переламати ситуацію через коліно і примусити опозицію грати за тими правилами, які їй нав’язують», – каже експерт.

За словами регіонала Володимира Олійника, блокування парламенту не буде тривалим.

Натомість, на думку Віталія Бали, прогнозувати подальший розвиток ситуації в парламенті наразі складно. Експерт не виключає й такого варіанту розвитку подій, що парламент буде розпущено, а вибори нового не призначено. В усякому разі, вже є прецедент, коли вибори мера Києва декілька разів відкладалися на невизначений термін.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG