Доступність посилання

ТОП новини

Справа Власенка ставить під сумнів декларації Януковича – брюссельський експерт


Брюссель – Справа Сергія Власенка викликала у Євросоюзі суперечливі настрої в контексті майбутніх відносин України і ЄС. Позбавлення депутатського мандату опозиціонера та захисника Юлії Тимошенко сприймають в ЄС із розчаруванням. З іншого боку, там розцінюють це як чіткий сигнал про те, що влада України не бажає демократизуватися. Деякі експерти навіть припускають, що подальші переслідування опозиціонерів можуть спровокувати санкції щодо українських можновладців.

Європейським політологам та експертам чітко зрозуміло одне: позбавлення Сергія Власенка депутатського мандата йде врозріз із зобов’язаннями, які лідер України Віктор Янукович взяв на себе у Брюсселі на двосторонньому саміті 25 лютого.

Політолог із брюссельського центру Карнегі Ольга Шумило-Тапіола сказала Радіо Свобода, що для Брюсселя це був дуже негативний сигнал про те, що декларації, зроблені Президентом Януковичем, можуть не справдитися.
Якщо буде продовження справи Власенка, проти нього порушать кримінальну справу чи затримають його, то реакція ЄС може бути дуже негативною – непідписання угоди, можливі санкції
Ольга Шумило-Тапіола

«Поки що зарано говорити про те, що угода (про асоціацію) може бути не підписана, але шанси на це зменшуються. Якщо буде продовження справи Власенка, тобто проти нього порушать кримінальну справу чи затримають його, то, думаю, реакція ЄС може бути дуже негативною. І це – не лише непідписання угоди, але й можливі санкції», – додає Ольга Шумило-Тапіола.

«У Європейському Союзі переконані, що позбавлення депутатського мандату – це аж ніяк не примушування парламентарів дотримуватися закону. Тут розуміють, що це – не правова, а суто політична справа».

Зворотній рух України

Провідний експерт із Європейського політичного центру Аманда Поль, яка працює у сфері відносин ЄС та України, здивована тим, що справа Власенка з’явилася саме тепер, коли Київ мав би демонструвати реальний поступ до підписання Угоди про асоціацію наприкінці року.
Безрадісна картина майбутнього у відносинах України та ЄС стала ще безрадіснішою
Аманда Поль

«Саме зараз Україна мала б діяти для того, щоб відповідати європейським критеріям для підписання угоди. Однак події у Києві свідчать про повністю зворотній рух. Втім, ще є деякий час для поправлення цих речей, хоча оптимізму щодо України в Європі дедалі меншає. Безрадісна картина майбутнього у відносинах України та ЄС стала ще безрадіснішою», – зазначає Аманда Поль.

Тим часом Оде Мерлен, представниця Центру вивчення політичного життя, що діє при Вільному брюссельському університеті, переконана: незважаючи на подальші відступи української влади від демократії, угоду про асоціацію у Вільнюсі Євросоюз повинен підписати. В інтерв’ю Радіо Свобода експерт додає, що саме це має дати громадянам України відчуття, що співдружність їх не ігнорує і не залишає на поталу Кремлю.

Чергова розправа над політичними опонентами?

Те, що трапилося із Сергієм Власенком, – черговий крок політичної помсти й наступу на опозицію, вважає експерт із лондонського аналітичного центру «Європейська рада із закордонних відносин» Яна Кобзова.
Цей крок – не вибіркове судочинство, а яскраве свідчення атмосфери нетерпимості з боку уряду до представників опозиції
Яна Кобзова

«Це, очевидно, не судова справа, але (покращенню відносин України з ЄС) це не посприяє. Позбавлення Власенка мандату демонструє, як влада України поводиться з політичними опонентами. Як на мене, то цей крок – не вибіркове судочинство, а яскраве свідчення загальної атмосфери нетерпимості з боку уряду до представників опозиції», – наголошує Яна Кобзова.

Британський експерт підсумовує: Євросоюз при ухваленні рішення щодо підписання угоди про асоціацію з Україною, безумовно, візьме до уваги і справу Сергія Власенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG