Доступність посилання

ТОП новини

Історія «холодної війни» завершиться на павлоградському заводі – влада Дніпропетровщини


На Павлоградському хімічному заводі будують сучасну установку з утилізації корпусів ракет після вилучення з них твердого ракетного палива. Про це в середу повідомили у Дніпропетровській облдержадміністрації за підсумками робочої наради фахівців.

За даними облдержадміністрації, це дозволить вже 2013 року розпочати утилізацію корпусів ракет.

Як зазначили в ОДА, нова установка дозволить до 2016 року переробити на заводі всі 163 корпуси ракет вагою 306 тонн. Також на цьому об’єкті здійснюватимуть утилізацію відходів від переробки твердого ракетного палива ракет РС-22.

Загальна вартість установки складає близько 150 мільйонів гривень. Кошти на неї виділені США на основі рішень, ухвалених на зустрічі Президента України Віктора Януковича з президентом США Бараком Обамою у 2010 році.

За словами фахівців, після видалення з балістичних ракет твердого ракетного палива їхні корпуси будуть розпилюватися і направлятися у спеціальну піч, де речовина, з якої виготовлені корпуси, перетворюватиметься на шлак. З нього отримуватимуть технічну сіль, якою потім можна посипати автошляхи.

«Павлоградський хімічний завод – це важливий стратегічний об’єкт не лише регіону й України, а й усього світу. Саме тут завершиться історія «холодної війни» – будуть утилізовані залишки твердого ракетного палива та ракетні корпуси балістичних ракет, які залишилися в Україні ще від радянських часів», – заявив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колесников.

На початку 90-х років Україна взяла на себе зобов’язання ліквідувати на своїй території всі міжконтинентальні балістичні ракети РС-22. Утилізувати було необхідно близько 5 тисяч тонн твердого ракетного палива. Базовим підприємством для цієї роботи визначено Павлоградський хімічний завод.
XS
SM
MD
LG