Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українців нещасна, бо любить прибіднятися – соціопсихолог


Київ – Цього року 20 березня у світі вперше відзначають Міжнародний день щастя – свято, засноване у липні минулого року Генеральною асамблеєю ООН. Однак чи можуть назвати себе щасливими українці?

Прихильники Партії регіонів та УДАРу – одні з найщасливіших мешканців України, адже понад половина з них після виборів 2012 року відчула поліпшення настрою. На цьому наголошує заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, який водночас зауважує, що загалом рівень щастя виміряти важко, адже на нього впливає чимало чинників. Найперше – наявність у людини життєвих цілей та активності. Водночас щастя залежить і від рівня довіри до інших, який, у свою чергу, визначають чужі інтереси та позитивне сприйняття життєвих змін.
Якщо на виборах перемагає певна політична сила, то істотно підвищується оцінка емоційного стану в її прихильників
Михайло Міщенко

«Якщо на виборах перемагає певна політична сила, то істотно підвищується оцінка емоційного стану в її прихильників. Окрім того, у благополучних сім’ях, де панує довіра один до одного, члени родини є більш щасливими, ніж у тих сім’ях, де зовсім інші відносини. Також цікаво, що рівень емоційного почуття у молоді помітно вищий, ніж у людей похилого віку», – говорить експерт.

Тим часом науковий співробітник Київського міжнародного інституту соціології Альона Горошко додає, що рівень щастя, стан свого здоров’я та матеріальний стан родини в Україні більш песимістично оцінюють жінки, які водночас і з більшим острахом, ніж чоловіки, дивляться у майбутнє.

«Серед молоді 18-29 років відмінності у цих показниках немає. Однак чим дорослішими стають респонденти, тим більшим стає розрив між чоловіками і жінками. Велика різниця у тому, що жінки менші оптимістки. Що тягне людей у їхньому благополуччі вниз, так це оцінка ними власного матеріального стану. Загалом власне благополуччя чоловіки оцінюють вище», – каже соціолог.

Прагнення до щастя лежить в основі людських бажань – Генсекретар ООН

Між тим, на думку соціального психолога Віктора Пушкаря, щасливого українця можна описати насамперед як здорову, матеріально незалежну, фінансово забезпечену та сімейну людину. Однак приміряти цю роль на себе багатьом сьогодні найперше заважає страх.
В українців є звичка прибіднятися. В радянські часи тими, хто мав якісь надлишкові статки, займалися правоохоронні органи
Віктор Пушкар

«В українців є звичка прибіднятися, не показувати, що ти живеш добре, бо якщо ти показуєш, що живеш добре, у когось може з’явитися спокуса зробити тобі погано.У радянські часи тими, хто мав якісь надлишкові статки, займалися правоохоронні органи, і зараз є теж люди, які беруть на себе цю функцію», – наголошує Віктор Пушкар.

Тим часом у ООН відзначають, що для чималої частини населення світу матеріальне благополуччя, як і раніше, лишається недосяжним. Головним чином через бідність. Окрім того, багато хто переймається через повторюваність соціально-економічних криз, насильство, злочинність, а також погіршення стану навколишнього середовища та зміни клімату.

У привітанні з нагоди свята Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун наголосив, що «прагнення до щастя лежить в основі людських бажань».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG