Доступність посилання

ТОП новини

Обама їде насамперед слухати – представники Білого дому


Нью-Йорк – Триває турне президента Сполучених Штатів Барака Обами по країнах Близького Сходу. Він відвідує Ізраїль, Йорданію, а також палестинські території. Представники Білого дому попереджають, що Обама їде насамперед слухати, що у портфелі президента поки що немає конкретних пропозицій. Є лише заклик до відновлення переговорів між Ізраїлем і палестинцями.

Вулиці ізраїльських міст прикрашені зірково-смугастими прапорами. Чільна мета візиту президента Барака Обами – запевнити ізраїльтян у тому, що Сполучені Штати твердо стоять на боці єврейської держави і кровно зацікавлені у її безпеці.
Як відомо, щорічна американська допомога становить 3 мільярди доларів на оборонні потреби Ізраїля.

Прагнучи проілюструватити практичну користь від цієї допомоги, ізраїльтяни показали президентові Обамі протиракетну батарею «Сталевий купол».
Створена здебільшого на американські кошти, ця батарея, як показує практика, знищує у повітрі 90 відсотків ракет, якими ісламісти обстрілюють ізраїльську територію.

Обама: головне безпека Ізраїлю

Саме тему безпеки Ізраїлю підкреслював Обама у своїй першій промові на ізраїльській землі.

«Я розглядаю цей візит як нагоду ще раз підкреслити нерозривний зв’язок між нашими державами, підтвердити неухильну відданість Америки справі безпеки Ізраїля і звернутися безпосередньо до народу Ізраїлю та до його сусідів, – заявив президент. – Сполучені Штати Америки підтримують державу Ізраїль, оскільки це відповідає нашим фундаментальним інтересам безпеки – підтримувати Ізраїль. Це робить нас обох сильнішими, це робить нас обох успішнішими і це робить світ кращим».

Хоча Обама не висуває нових ініціатив щодо відновлення ізраїльсько-палестинських переговорів, ізраїльтяни сподіваються, що приїзд президента сприятиме оживленню процесу мирного врегулювання.

У розмовах з американськими репортерами ізраїльтяни висловлюють обережний оптимізм.

«Знаєте, це якби хтось поклав руку вам на спину. Цим він підтримує вас, але водночас підштовхує. Мені здається, що Обама може це зробити», – каже Ганіт Чодороу.

Візит президента розрахований на три дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG