Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Польщі: футбол і розмови про євроінтеграцію


Президент України Віктор Янукович та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава, 30 серпня 2011
Президент України Віктор Янукович та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава, 30 серпня 2011
Варшава – 22 березня у Варшаві відбудеться зустріч лідерів Польщі, України та Угорщини. Броніслав Коморовський, Віктор Янукович і Янош Адер спершу розмовлятимуть у палаці польського президента, а потім вирушать на Національний стадіон, споруджений до Євро-2012. Президенти планують подивитися футбольний матч збірних Польщі та України.

Як повідомив Яромір Соколовський, міністр канцелярії Броніслава Коморовського, у Варшаві відбудеться дві зустрічі з участю президентів. Одна – тристороння, в якій братимуть участь голови польської, української та угорської держав, і ще – двостороння польсько-українська.

За словами Соколовського, головна тема зустрічей – відносини України з ЄС. Йтиметься про виконання Україною умов підписання договору про асоціацію з ЄС, який можуть укласти на саміті Східного партнерства в листопаді у Вільнюсі (якщо Київ дотримається цих умов).

Варшава занепокоєна заграванням Києва з Митним союзом?

Польські оглядачі нагадують, що місяць тому Коморовський та Янукович уже зустрічалися у польському місті Вісла, де розмовляли саме про підписання договору з ЄС. Варшавський політолог Анджей Шептицький констатує, що впродовж останнього місяця виникли нові обставини, які занепокоїли офіційну Варшаву.

«Останнім часом з’явилася інформація про те, що Україна розмірковує про певну форму приєднання до Митного союзу або укладення асоціації з Митним союзом. Це може викликати певне занепокоєння Польщі, яка хотіла б отримати пояснення з боку української влади», – зауважив політолог.

Анджей Шептицький звертає увагу на те, що вже вдруге протягом місяця польський президент до розмов із Віктором Януковичем залучає лідерів країн Вишеградської групи. У лютому учасником такої тристоронньої розмови був президент Словаччини Іван Ґашпарович. Таким чином, вважає Шептицький, Польща намагається запобігти ізоляції України в Європейському Союзі.

Чи допоможе українській збірній підтримка Януковича?

Пізно ввечері президенти трьох країн спільно дивитимуться відбірковий матч збірних Польщі й України до чемпіонату світу-2014. Польські спортивні коментатори називають цю гру однією з найважливіших спортивних подій березня. Вони також наголошують на тому, що до Варшави повернувся настрій Євро-2012.

Славнозвісний у минулому футболіст, голова Польської федерації футболу Збіґнєв Бонєк сподівається, що польські гравці приємно здивують своїх вболівальників.

«Я хотів би, щоб наша збірна зробила несподіванку для всіх поляків, і ці хлопці можуть зробити таку несподіванку, тільки вони мусять у це повірити», – сказав Бонєк.

Як стало відомо Радіо Свобода, українську збірну на варшавському стадіоні підтримуватимуть студенти-українці, яких чимало навчається у Варшаві та інших польських містах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG