Доступність посилання

ТОП новини

Росія називає «крадіжкою» угоду Кіпру з кредиторами


Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу і прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, Москва, 22 березня 2013 року
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу і прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, Москва, 22 березня 2013 року
Багатії, ймовірно, зазнають збитків після того, як Кіпр уклав угоду з міжнародними кредиторами про кредит у розмірі до 10 мільярдів євро. Про угоду оголосили у понеділок вранці у Брюсселі. Як очікують, у результаті закриється другий найбільший банк Кіпру. В Росії вважають, що ця домовленість рівнозначна «крадіжці».

Перед Кіпром питання постало руба: або залишитися без грошей Європейського центробанку, що могло б призвести до банкрутства країни і виходу з зони євро, або до понеділка домовитися з кредиторами.

Після напружених, понад 10-годинних, переговорів міністр фінансів Кіпру Міхаліс Саріс заявив у Брюсселі, що досягнута угода покладе край періоду непевності, але не складнощам для країни. «Гадаю, ніхто не заперечує, що кіпріотам доведеться пережити складні часи і потерпати від наслідків затяжного періоду, коли ухвалювали хибні рішення», – зауважив міністр.

Для того, щоб отримати до 10 мільярдів євро, Кіпр має знайти майже 6 мільярдів євро у своєму банківському секторі. Другий за величною банк Кіпру, Lаiki, буде ліквідований. Компенсацію отримають власники депозитів до 100 тисяч євро, а от ті, хто має більші суми, втратять гроші. Наразі неясно, про яку суму йдеться.

Програма допомоги Кіпру буде працювати, але поки достеменно не зрозуміло, якими будуть її наслідки, заявив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. «Передовсім це буде залежати від рівня втілення зобов’язань з боку Кіпру, але також від солідарності, яку держави Європейського Союзу можуть проявити до цієї країни у дуже складаних обставинах».

На Кіпрі грабують награбоване?

Росіяни тримають на Кіпрі мільярди, включно з грошима державних структур, а до нової угоди в Москві поставилися критично. Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що домовленість рівнозначна «крадіжці» і доручив вивчити її наслідки. «Там, по моєму, продовжують грабувати награбоване. Тому треба зрозуміти, у що ця історія врешті-решт виллється і які будуть наслідки для міжнародної валютно-фінансової системи, а отже, і для наших інтересів», – сказав Медведєв.

Поки представники Кіпру шукали вихід із кризи з міжнародними кредиторами – Європейською комісією, Європейським центробанком і Міжнародним валютним фондом – банківські установи цієї середземноморської країни не працювали упродовж десяти днів. Щоб запобігти масовому відтоку коштів, Центробанк Кіпру в неділю обмежив видачу грошей з банкоматів двох провідних банків до 100 євро на день.

Банки на Кіпрі мають знову відкритися у вівторок, а перший транш міжнародного кредиту має надійти до Нікосії в травні.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG