Доступність посилання

ТОП новини

Чи дослухається Янукович до вимог відставки голови КМДА Попова?


Київ – 28 березня біля Адміністрації президента організовують акцію за відставку голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова. І хоча в уряді стверджують, що звільнення чиновників через неналежну боротьбу з наслідками снігопаду триватимуть, опозиція наполягає не лише на кадрових змінах. Головна її вимога – вибори міського голови. На думку політологів, владі бракує популярного серед електорату кандидата в мери, тож і немає однозначного рішення: звільняти Попова з посади глави КМДА чи ні?

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає обґрунтованим і справедливим звільнення кількох київських чиновників за незадовільну роботу з ліквідації наслідків снігопадів у столиці. На засіданні Кабміну він заявив, що заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, голова Київавтодору Георгій Глинський та начальник управління з надзвичайних ситуацій КМДА Віталій Пшеничний – не останні чиновники, які втратять роботу.

«На жаль, не всі продемонстрували фаховість і відповідальність. Тому кадрові рішення щодо керівників були справедливими. Після повної ліквідації стихії будуть ще кадрові зміни», – сказав Азаров.

Узурпація київської влади?

Відставки чиновників – це половинчасті заходи, столиці потрібні лише вибори, впевнений колишній депутат Київради, а нині народний депутат від «Батьківщини» Дмитро Андрієвський. І опозиція зробить все, щоб київська влада була переобрана вчасно (тобто в червні цього року) і в конституційний спосіб, обіцяє він.

«Ці всі імітації, відставки нічого не дають. А ось вибори – потрібні. Тому що в травні вже не буде повноважень у виконавчого органу і у Київради. Все! Київрада нелегітимна. Тому міська представницька влада фактично перестає існувати. А будь-які продовження будь-яких органів влади поза межами їхніх конституційних термінів – це узурпація влади, це фактично кримінальна відповідальність», – зазначив Андрієвський у коментарі Радіо Свобода.

21 березня парламент ухвалив за основу проект постанови про призначення чергових виборів мера Києва й Київської міської ради на 2 червня. Однак фракція Партії регіонів голосуватиме за неї тільки після рішення Конституційного суду щодо дати виборів. В опозиції стверджували, що Конституційний суд отримав вказівку призначити вибори на 2015 рік. Підтвердження цих заяв опозиції не було.

Мазурчака звільнили, щоб потягти час?

Рішення, чи звільняти Попова з посади голови КМДА, Віктор Янукович ще не ухвалив, вважає політолог Віталій Бала. А відставка заступника голови КМДА Олександра Мазурчака дає змогу потягти час і зробити політичну паузу. Влада використає її для пошуку кандидата на посаду київського міського голови, вважає фахівець.

«Тільки у випадку перенесення виборів на 2015 рік є ймовірність того, що влада змогла б піти на заміну голови КМДА для того, щоб підготувати свого кандидата до 2015 року. Ми можемо говорити про взаємозв’язок звільнення чи незвільнення нинішнього керівника КМДА і виборів, які мають відбутися, виборів київського міського голови. Але у влади в Києві важке становище з пошуком кандидата на посаду київського міського голови», – сказав Бала.

Те, як у КМДА дають раду наслідкам снігопаду, і те, як київська влада здолає проблеми з повінню, буде для киян індикатором на столичних виборах, переконують політичні експерти.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG