Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша кібератака потрясла Європу цього тижня


Прага – Це більше схоже на сюжет із наукової фантастики, коли в Європі відбувається кібервійна між двома компаніями, яка призводить до уповільнення роботи інтернету, загрожує електронній пошті, банківським операціям. Така кібератака з боку провайдера з Нідерландів «Сайбербанкер» (Cyberbunker) відбулася 27 березня проти борця зі спамами «Спамгаус» (Spamhaus), що базується в Женеві й Лондоні. У зв’язку з цим експерти закликають посилити боротьбу проти кіберзлочинців.

У пік нападу комп’ютерів «Сайбербанкер» на «Спамгаус» 27 березня потік даних нападника дорівнював неймовірним 300 гігабайтам за секунду. Представники «Спамгаус» стверджують, що нападникам із Нідерландів, які базуються в колишньому п’ятиповерховому бункері НАТО, допомагали злочинні бригади зі Східної Європи та хакери з низки європейських країн, бо для атаки подібних масштабів необхідна величезна кількість «комп’ютерів-зомбі».

Цю атаку відчули продавці популярних послуг в інтернеті по всій Європі, особливо в мережі Neflix, що займається роздрібною торгівлею кінофільмами, коли стало відчутне уповільнення завантажень відео.

Дейвід Емм, дослідник з безпеки інтернету в лабораторії Касперського в Оксфорді, каже, що спамери з «Сайбербанкер» атакували «Спамгаус» з метою зашкодити прибуткам цієї компанії та їхній діловій діяльності із захисту електронної пошти від спаму. Атака мала на меті знищити бази даних «Спемгаус» і примусити їх закритися.
В даному випадку маємо те, що називають помстою, такі атаки можуть використовувати для шантажу, здирництва
Дейвід Емм

«В даному випадку ми маємо те, що, як виглядає, називають помстою, але такі атаки можуть використовувати для шантажу, здирництва. Ми вже бачили таке, коли хтось бажав отримати гроші від організації. Такі нападники завалюють сервери свого противника, якоїсь фірми, спамом і перешкоджають нормальній роботі мереж, а потім зв’язуються з атакованими і кажуть: «якщо не бажаєте, щоб це тривало, платіть нам трохи грошей», – зазначає Дейвід Емм.

Ризики кібератак постійно наростатимуть

Компанія «Спамгаус» заявила, що пережила цей напад завдяки «величезній роботі» її інженерів. Напад цього тижня вже назвали «найбільшим в історії». Але комп’ютерні експерти вважають, що такий рекорд протримається не довго.

Так, Сем Сміт, експерт із приватної Лондонської компанії з міжнародної комп’ютерної безпеки, зауважує, що кібератаки неминуче наростатимуть, бо зростають масштаби інтернету. «Це, можливо, найбільш масштабна атака в історії інтернету, яку ми знаємо, – каже він. – Однак, технології удосконалюються, інтернет розширює свої можливості. Тому масштаб такої небезпеки наростає».

Чи є загроза, що у майбутньому такі атаки через інтернет зможуть паралізувати світ? Експерти вважають, що поки що важко це собі уявити. Але наслідки кібератаки цього тижня вже розглядають як результат місцевої війни в інтернеті. Наслідки чогось масштабнішого можуть бути набагато драматичнішими.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Charles Recknagel
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG