Доступність посилання

ТОП новини

Кияни вимагатимуть виборів у столиці


Київ – 2 квітня – останній день, коли парламент України може призначити чергові вибори мера Києва та міськради, які мали б відбутися другого червня (за ухваленою раніше в першому читанні постановою щодо проведення таких виборів). І сьогодні під стінами парламенту опозиція та низка громадських організацій збирають багатотисячний мітинг із вимогою не затягувати вибори у столиці. А у фракції Партії регіонів не мають наміру голосувати це питання, поки свій вердикт не оголосить Конституційний суд. На думку експертів, маніпуляції з київськими виборами – це підготовка до зміни умов президентської кампанії 2015 року.

У порядку денному Верховної Ради на сьогодні немає питання про вибори у Києві: воно перенесене на 4 квітня. Голова парламентського комітету з державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія наголосив: якщо навіть депутати проголосують сьогодні за вибори у столиці, то призначити й організувати їх до 2 червня вже нереально.

Однак представники опозиційних сил вимагатимуть проголосувати постанову про вибори у Києві саме сьогодні. На їхню думку, затягування з цим питанням означатиме узурпацію влади в столиці й те, що 2 червня Київрада стає нелегітимною.

Під стіни парламенту прийдуть тисячі прихильників опозиційних сил та просто небайдужих киян, висловив сподівання Радіо Свобода один з організаторів акції протесту, координатор руху «Спільна справа» Олександр Данилюк.

Якщо набереться критична маса в 20–30 тисяч чоловік – то однозначно, що парламент змушений буде дослухатися і призначити вибори у Києві в законні терміни
Олександр Данилюк
«Людей буде багато, можна розраховувати і на киян, і на мешканців міст-супутників. Відбулася нарада всіх організацій, які беруть участь у підготовці акції протесту, лише їхніх активістів буде понад 5 тисяч. Скільки буде неорганізованих киян – ніхто сказати не може. Місто добре поінформоване про те, що відбудеться. Якщо набереться критична маса в 20–30 тисяч чоловік – то однозначно, що парламент змушений буде дослухатися і призначити вибори у Києві в законні терміни», – каже Данилюк.

Представники парламентської опозиції повідомляють, що готуються проплачені мітинги та провокації з боку Партії регіонів. Вони розповідають про те, що учасники провладного мітингу, мовляв, уже прибули до столиці – й розміщені у студентських гуртожитках. Зі свого боку, керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов запевнив, що сьогодні його партія жодних мітингів, тим паче проплачених, під стінами парламенту не організує. За його словами, жодної наради з цього приводу регіонали не проводили.

Мені все одно: буде пікет 5 осіб, чи 25 тисяч – Колесніченко

Депутати не можуть визначити час і умови проведення виборів Київради й мера столиці до рішення Конституційного суду, який почав розглядати це питання, заявив Радіо Свобода депутат-регіонал Вадим Колесніченко.
Чи буде п’ять людей під Радою, чи 25 тисяч – на моє особисте голосування це не може вплинути, бо для мене і для фракції понад усе – верховенство права
Вадим Колесніченко

«Чи буде п’ять людей під Радою, чи 25 тисяч – на моє особисте голосування це не може вплинути, бо для мене і для фракції понад усе – верховенство права. Тому ми й звернулися до Конституційного суду, щоб не припуститися фатальної помилки. Вже було, вибори у 2008 році виявилися поза законом, у 2010-му провели перевибори, і нас хочуть штовхнути на той самий шлях виправлення незаконних рішень тим самим незаконним способом, – наголошує депутат. – Наскільки мені відомо, Партія регіонів у цей день проводить мітинг, але на підтримку євроінтеграційних прагнень української держави».

Провладна більшість може змінити свою думку лише в тому випадку, якщо киян, незгодних із відтермінуванням столичних виборів, під парламентом збереться дуже багато, вважає політтехнолог, віце-президент Української PR-ліги Олег Медведєв.
Вони з цікавістю спостерігають, як київська громада реагує на їхні маніпуляції. Якщо реакція буде млявою, то не буде й бурхливої реакції на зміни умов президентських виборів на користь Віктора Януковича
Олег Медведєв

«Якщо до останнього снігопаду ще припускали, що обрати Олександра Попова міським головою в позачерговому режимі, на два роки є можливим, то нині разом з талою водою утікає і шанс Попова на перемогу на виборах, – вважає політтехнолог. – Тому нині все залежить від наполегливості та активності киян, від кількості готових захищати своє право обирати міського голову. Я переконаний, що владу цікавить питання не лише 2013-го, а й 2015 року. Вони з цікавістю спостерігають, як київська громада реагує на їхні маніпуляції. Якщо реакція буде млявою, то не буде й бурхливої реакції на зміни умов президентських виборів на користь Віктора Януковича».

Олег Медведєв та інші експерти припускають, що після зміни терміну та умов столичних виборів буде змінено умови президентських перегонів. Можливі варіанти – вибори в один тур чи обрання глави держави в парламенті. В опозиції вважають, що ймовірність такого сценарію суттєво зросте, якщо вибори в Києві будуть перенесені на 2015 рік, і відбуватимуться одночасно з президентськими.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG