Доступність посилання

ТОП новини

В уряді Сербії розраховують на поновлення діалогу з Косовом


Речник уряду Сербії Миливоє Михайлович висловлює сподівання, що у найближчі дні діалог між Белградом і Приштиною продовжиться. Про це він сказав сьогодні агенції Reuters, коментуючи завершення чергового раунду переговорів між сторонами, що закінчився безрезультатно.

«Мені здається, що на даний момент Євросоюз і США мають відіграти вирішальну роль у розширенні діалогу і серйозних спробах наблизити сторони до угоди», – сказав Михайлович.

Сербія і Косово не досягли згоди щодо нормалізації відносин на переговорах, що за посередництва ЄС відбувалися в Брюсселі.

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Катрін Аштон сьогодні вранці після 12-годинних переговорів повідомила про розбіжності між двома сторонами.

«На порядку денному було декілька пропозицій, і розрив між сторонами дуже вузький, але глибокий. Тепер обидві сторони повернуться і проведуть консультації зі своїми колегами у своїх столицях і в найближчі дні дадуть мені знати про свої рішення. Я бажаю їм щасливої подорожі додому і всіляких успіхів в ухваленні рішень», – заявила Аштон, відмовившись уточнити, які саме пропозиції розглядаються.

Прем’єр Косова Хашим Тачі заявив, що про додаткові консультації попросила сербська сторона.

Водночас по завершенні переговорів прем’єр Сербії Івіца Дачич заявив, що «багато чого» вдалося досягти, але Косово висловлює занепокоєння тим, що надання «широкої автономії» косовським сербам може привести «в майбутньому до сепаратизму».

Косово було автономним краєм у складі Сербії, доки 2008 року Приштина не оголосила про свою незалежність, якої Белград досі не визнає. У центрі уваги переговорів у Брюсселі є становище етнічних сербів, які живуть у північній частині Косова. Сербія має нормалізувати відносини з Косовом та іншими сусідами, перш ніж претендуватиме на членство в ЄС.
XS
SM
MD
LG