Доступність посилання

ТОП новини

Полтавське Малібу – без роботи, без школи, без дитячого садка


Полтавське Малібу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Полтавське Малібу

Полтавська область, Гадяцький район, Малі Будища – Ось уже кілька століть на берегах Псла розташоване невеличке село Малі Будища. Від райцентру його відділяють кількадесят кілометрів. Свого часу за мальовничі краєвиди його відзначала сім’я Драгоманових. Нині чимало мешканців із сусіднього Гадяча приїжджають сюди влітку на дачні ділянки. Водночас більшість жителів Малих Будищ змушені «тікати» з села, адже ані робочих місць, ані школи, ані дитячого садка тут нині немає.

У Малих Будищах не мешкають голівудські актори, тут не знімають фільми, і немає казкових піщаних пляжів, однак це не заважає місцевому населенню (трохи більше як 400 осіб) жартома називати своє село Малібу.

Цікаво, що спочатку воно називалося Монастирськими Будищами. Все через те, що свого часу тут був гадяцький Красногорський монастир, який, за переказами, навмисно закрили, звинувативши монахів у нічних грабунках селян, про що розповідає знавець історії Гадяччини Григорій Кисіль. За його словами, духовне життя у селі відродилось завдяки родині Драгоманових.

«У діда Драгоманових там мав бути великий клапоть землі, але її приватизував інший багатій і Драгоманови почали судитися, пообіцявши, що якщо виграють суд, то поставлять церкву. І вони виграли і збудували цю Миколаївську церкву», – згадує чоловік.

Утім, і на цю споруду, за словами Григорія Кисіля, чекала трагічна доля: за рішенням радянської влади у минулому столітті її, разом з кількома іншими храмами регіону, підірвали, знищивши вщент. Тож від Миколаївської церкви залишилася тільки назва, яка тепер належить невеличкій малобудищанській церкві, облаштованій у приміщенні колишньої сільської лазні.

Без школи і дитсадка, але з клубом, медпунктом і бібліотекою

Ані школи, ані дитячого садка в Малих Будищах сьогодні немає. Місцеві мешканці пояснюють: тут мало дітей, та й педагоги працювати у селі не надто рвуться.

«Діти в нас навчаються в Гадячі. Їх возить шкільний автобус: привозить, забирає. Діти прокидаються о 6.30 чи 6.40. Автобус приїжджає о 7-й годині. Це все безкоштовно, це оплачує школа. В садочок теж їздять автобусом, тільки міським уже», – розповідає жителька села Вікторія, яка працює продавцем у єдиному на всі Малі Будища магазині.

За словами жінки, щороку в селі стає все менше і молоді: насамперед через брак робочих місць. Та й місць для дозвілля у селі нині обмаль, тож «розважатися» мешканцям доводиться або в бібліотеці, або у клубі.

«У нас є завклубом, вона організовує свята дуже часто. Ось нещодавно було свято до 8 березня та до ювілею Гадяцького району. Є колектив, який співає, діти також виступають (їздять зі своїми піснями навіть до сільської ради, на конкурси)», – каже Вікторія.

Село втрачає молодь і дітей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тримати худобу зараз дуже дорого – житель Малих Будищ

До слова, сільська рада, якій, окрім Малих Будищ, підпорядковуються ще кілька населених пунктів, розташована від села щонайменше за 10 кілометрів.

Між тим мешканець Малих Будищ Олександр каже, що не відчуває себе віддаленим від світу. Навпаки – жити у селі йому подобається набагато більше, ніж у місті.

«Я вважаю, що тут навіть краще, ніж у місті, у якійсь п’ятиповерхівці. Буває, що немає води чи світла, але дуже-дуже рідко», – зауважує чоловік.

У Малих Будищах Олександр має невеличке господарство: тримає кількадесят курей та займається городиною. Зокрема, разом з дружиною вирощує картоплю, помідори, капусту, перець, буряки та баклажани.

Водночас чоловік наголошує, що бізнесу з цього не робить, адже вже не має достатньо сил. За його словами, не продають те, що вирощують. І для більшості мешканців села утримувати багато худоби сьогодні надто дорого, водночас у людей бракує часу через роботу у місті, пояснює Олександр.

Маленькі господарства як обличчя села
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Міські жителі у Малих Будищах стають дачниками

Між тим є й ті, хто все ж таки працює у селі. Зокрема, це сільська фельдшерка, яка за потреби може надати першу допомогу чи викликати швидку.

Утім, чимало селян зазвичай їздять на прийом до лікарів у Гадяцьку районну поліклініку. Та й не тільки туди, але і на базар, у магазини чи, наприклад, до церкви. Задля цього вони користуються автобусами: або міським (який ходить чотири рази на день), або приватним (у якого три рейси на добу). При цьому 20 хвилин дороги їм коштує 2 гривні.

Натомість міські жителі приїжджають до Малих Будищ займатися господарством, адже чимало з них мають тут дачні ділянки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG