Доступність посилання

ТОП новини

Понад тисяча дворів на Калущині виявилася під загрозою відселення


Домбровський кар’єр, Калуш, архівне фото
Домбровський кар’єр, Калуш, архівне фото
При вирішенні екологічних проблем Калуша Івано-Франківської області за час, що минув після ухвалення указу президента про визнання міста зоною екологічного лиха, «зовсім не займалися проблемою відселення людей із територій просідання земної поверхні над шахтними виробками на території Калуш-Голинського родовища калійних руд», сказав у четвер голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів.

Він зазначив, що не проводився моніторинг просідання поверхонь у населених пунктах. Наразі в зону просідань потрапляє 1090 дворів, у яких живе понад 4200 людей.

За словами першого заступника голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Василя Плавюка, є дві пропозиції: від міської влади Калуша – будівництво нового житлового масиву, від районної – вибір земельних ділянок як резервних для людей, оселі яких потраплять у зону просідань.

Обласна влада вважає другу пропозицію реальнішою. За підрахунками, на проведення моніторингу, розробку генеральних планів населених пунктів із резервуванням земельних ділянок для майбутнього відселення і забезпечення їх інженерними мережами потрібно близько десяти мільйонів гривень.

Про відселення людей із територій просідання землі в районі Калуша йшлося сьогодні під час науково-практичної конференції «Проблеми техногенно-екологічної безпеки на території Калуського гірничо-промислового району». Як зазначив заступник міністра, керівник апарату Міністерства екології та природних ресурсів України Дмитро Мормуль, «тут треба зробити експертний висновок, у тому числі незалежну експертизу, і після того ухвалювати рішення».
XS
SM
MD
LG