Доступність посилання

ТОП новини

У справі Луценка Банкова почала дослухатися до ЄС – експерт


Київ – Судді нарешті стали дослухатися до аргументів Юрія Луценка. Колегія Вищого спеціалізованого суду України, яка слухає скаргу екс-міністра внутрішніх справ на вирок Печерського суду, ставить питання, які виявляють суперечності у справі, вважають адвокати Луценка. Експерти пов’язують це з тим, що Євросоюз засудив попереднє рішення цього суду в іншій справі щодо екс-міністра.

Судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, які розглядають касацію на другий вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрієві Луценку, у п’ятницю вислухали позицію прокуратури. Сам Луценко на суд не приїхав: 4 квітня він попросив слухати справу без нього, бо погано почувається.

Прокурори навели свої докази того, чому Юрія Луценка слід вважати винним у незаконному стеженні за фігурантами отруєння колишнього президента Віктора Ющенка. Зокрема, вони вважають, що інструкції МВС, за якими діяло міністерство, в цьому випадку не передбачені законом, тож продовжувати стеження правоохоронці не мали права, і вони незаконно обмежили права людей, чиї розмови прослуховували. Ці аргументи обвинувачення викликали обурення Ірини Луценко, і судді навіть погрожували вивести її з зали засідань.

Представники державного обвинувачення рекомендували судові не задовольняти клопотання екс-міністра, після чого суд пішов до нарадчої кімнати. Судді заявили, що радитимуться до ранку 10 квітня.

«Один з суддів колегії задавав напрочуд влучні питання прокурору»

Підсумовуючи судове засідання, представник Генпрокуратури Сергій Пересунько звинуватив захисників Юрія Луценка в тому, що вони заплутують слідство.

Державне обвинувачення вважає судові рішення в цій справі законними
Сергій Пересунько
«Державне обвинувачення вважає судові рішення в цій справі законними. Намагання захисту скасувати їх у зв’язку з порушенням права на захист, з не допитом свідків тощо – є намаганням заплутати і суд, і громадськість. Хоча насправді справа є досить простою», – зазначив прокурор.

Зовсім на інші деталі звернув увагу захисник Луценка Олексій Баганець. Він припустив, що судді взяли велику перерву для оголошення рішення або тому, що їм складно заперечити аргументи захисту й залишити вирок у силі, або ж через те, що влада вагається щодо того, яким має бути рішення суду. Олексій Баганець поділився з Радіо Свобода своїми спостереженнями.

Один з суддів колегії задавав напрочуд влучні питання прокурору. Зрештою, прокурор не відповів на жодне з таких запитань судді
Олексій Баганець
«Один з суддів колегії задавав напрочуд влучні питання прокурору, після того як вислухав його виступ. Питання стосувалися з’ясування істини, тобто – тих моментів, на які захист звертав увагу, – пояснює адвокат. – До прикладу, в одному випадку, обвинувачення посилалося на інструкції МВС, в іншому, коли це було йому вигідно – говорило, що термін стеження має визначатися законом, а інструкції не мають значення. Зрештою, прокурор не відповів на жодне з таких запитань судді».

Зміна позиції суду має свідчити про бажання йти в Європу – експерт

Тим часом керівництво Євросоюзу засудило рішення Вищого спецсуду від 3 квітня щодо іншої справи, за якою Луценка засудили на 4 роки. І ЄС закликає українську владу усунути проблему вибіркового правосуддя.

Про це йдеться в заяві верховного представника ЄС з закордонних справ і політики безпеки, віце-президента Єврокомісії Катрін Аштон та єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

«Нагадуємо про нашу сильну стурбованість щодо судового процесу над Луценком, який не відповідав міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судочинства», – мовиться в заяві керівництва ЄС.

«Ми закликаємо українську владу посилити співпрацю з місією Європарламенту і усунути стурбованість відносно вибіркового правосуддя», – заявили представники Євросоюзу.

Саме через таку реакцію ЄС тональність суду, який слухає скаргу Юрія Луценка на вирок, змінилася, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

Всі рішення щодо представників опозиції, в тому числі й Луценка, пов’язані з телефонним правом. Вони формуються на Банковій
Тарас Березовець
«Виходимо з того, що судова система в Україні не є незалежною. Всі рішення щодо представників опозиції, в тому числі й стосовно Юрія Луценка, пов’язані з телефонним правом. Вони формуються на Банковій. Зміна настроїв суду, а відтак і зміна стратегії адміністрації президента, є наслідком критики з боку Євросоюзу. Адже Віктор Янукович обіцяв єврокомісарові Штефану Фюле, що сприятиме звільненню Луценка в судовому порядку, або ж зробить це без суду (наприклад – амністією). І – полегшить умови, в яких перебуває Юлія Тимошенко. Отже, зміна позиції суду має свідчити про бажання України підписати угоду про асоціацію з ЄС», – зазначає Тарас Березовець.

За словами суддів, які розглядають касацію Юрія Луценка, своє рішення щодо неї вони оприлюднять вранці 10 квітня. За вироком, який оскаржується зараз у Вищому спецсуді, Луценка засудили до 2 років обмеження волі за службову недбалість при продовженні стеження в межах розслідування кримінальної справи про отруєння кандидата на посаду президента Віктора Ющенка. Цей вирок був поглинутий попереднім, за яким Луценко отримав 4 роки в’язниці – за нібито зловживання посадою міністра. В підсумку, колишній керівник МВС змушений провести за ґратами 4 роки, і нині вже минула більш як половина цього терміну.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG