Доступність посилання

ТОП новини

Спроби повторного ув’язнення Луценка означали б втрату контролю з боку Януковича – євродепутат


Київ – Помилуваного указом президента Юрія Луценка запросили сьогодні до представництва Євросоюзу. Говоритимуть, серед іншого, про європейські перспективи України, розповів Радіо Свобода євродепутат із Польщі Павел Залевський. Адвокати Луценка та деякі політологи висловили, однак, занепокоєння щодо ймовірних подальших його переслідувань за політичну діяльність. Тим не менш, на брифінгу журналістам Луценко заявив, що йти з політики не збирається.

Не йти з політики пообіцяв журналістам, які зібралися біля Менської колонії, помилуваний указом президента колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Помилування не знімає із політика судимості, тобто навіть перебуваючи на волі, він не зможе займати високих державних посад. Адвокат Луценка Ігор Фомін висловив намір оскаржувати цей вирок суду у Європейському суді з прав людини і – за умови, якщо ця інстанція його підтримає – далі працювати в українських судах: «Доки не буде судового рішення про закриття кримінальної справи або виправдального вироку стосовно Юрія Луценка. Іншої позиції у нас немає».

Водночас, Фомін висловив занепокоєння щодо того, що після відновлення активної політичної діяльності Юрія Луценка можуть знову переслідувати.

У такий розвиток подій не вірить депутат Європарламенту Павел Залевський. Як зазначив він Радіо Свобода, спроби повторного ув’язнення екс-міністра означали б, що президент Янукович втратив контроль над державою, яку очолює, а це, безсумнівно, не так.

Від Януковича чекають подальших кроків – екс-очільник МЗС

8 квітня Луценка запросили до представництва Євросоюзу в Україні. Говоритимуть, в основному, про демократичні зміни і європейські перспективи після такого кроку президента, зазначив Павел Залевський.

«Пан Луценко виступав за європейську інтеграцію України. І він не хотів, щоб ситуація, в якій він опинився особисто, заважала цьому процесові. Мушу сказати, що громадянська позиція цієї людини завоювала мою глибоку повагу. І не тільки мою, а й моїх колег», – розповів євродепутат.

Помилування Юрія Луценка схвально оцінюється Європою, його давно чекали, однак від Віктора Януковича чекають також, що це буде не єдиним його кроком у цьому напрямку, зауважує колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

«У разі, якщо така лінія буде продовжена, то, безумовно, Україна угоду про асоціацію підпише», – вважає він.

Свідчення, що закон в Україні не діє – Небоженко

Навколо президента Януковича триває відчайдушна боротьба «голубів» і «яструбів»: перші виступають за дружбу з Європою, другі наполягають на самоізоляції, зауважує політолог Віктор Небоженко. Помилування Луценка, на його думку, це, з одного боку, спроба «склеїти» розколотий парламент і зупинити сповзання України в хаос, де не буде місця Януковичу, а з іншого – відволікти увагу громадськості від політичної кризи. Небоженко називає позитивним сигналом звільнення Луценка, але, каже політолог, ситуація, що склалася, свідчить про те, що закон в країні не діє – тільки політична воля.

«І тут виникає Валерія Лутковська, чий лист Януковичу викликав у нього такий жахливий напад милосердя, що той звільнив Луценка. Тепер Європа вимагатиме, щоб Янукович взяв ще один лист цієї правозахисниці і випустив Тимошенко. За тією ж схемою. Виявляється, це робиться за дві години», – зазначає Небоженко.

У неділю прес-служба президента повідомила про помилування шести засуджених. Серед помилуваних, окрім Луценка, – також колишній міністр охорони навколишнього середовища Геогрій Філіпчук, який відбував покарання за перевищення влади і посадових повноважень.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG