Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче поміняти Луценка на асоціацію з ЄС?


Київ – Звільнення Юрія Луценка створює «сприятливу атмосферу» для підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Така заява радника президента України Андрія Гончарука, на думку оглядачів, свідчить про очікування української влади на політичний обмін. Водночас експерти кажуть Радіо Свобода, що такі розрахунки є наївними. Звільнення не знімає питання вибіркового правосуддя, як не свідчить і про демократизацію суспільства, зауважують вони.

Українська влада вирішує питання вибіркового правосуддя, заявляє радник президента, керівник головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації президента Андрій Гончарук. За його словами, це наблизило Україну впритул до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Останні заходи, які були здійснені усіма гілками української влади як в усіх сферах внутрішнього життя, так і у відносинах з ЄС, у тому числі у вирішенні деяких питань так званого вибіркового правосуддя, свідчать про серйозний прогрес щодо створення належної політичної атмосфери заради досягнення нашої основної мети, тобто підписання угоди про асоціацію під час Вільнюського саміту у листопаді цього року», – каже Гончарук.

Офіційний Брюссель привітав помилування Юрія Луценка та ще кількох засуджених указом президента 7 квітня і назвав це важливим кроком.

Не слід наївно розраховувати, що Луценком можна закрити усі проблеми – Сушко

Утім, Євросоюз чекає від України не звільнення окремих політиків, а системних змін, і не лише у сфері правосуддя, зауважив Радіо Свобода науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Чи це єдине питання – Луценко? Одразу постає питання щодо Тимошенко
Олександр Сушко
«Навряд чи слід наївно розраховувати, що це – єдиний крок, яким можна закрити усі проблеми. Це крок у напрямку тих очікувань, які стосуються фактів вибіркового правосуддя. Однак чи це єдине питання – Луценко? І чи достатньо його вирішення, щоб довести, що в нас немає такого явища? Можливо, й ні, тому що одразу постає питання щодо Тимошенко. Навіть загалом проблема вибіркового правосуддя не є єдиною, яка відділяє від угоди про асоціацію», – зазначає Сушко.

Угода з ЄС прискорить звільнення Тимошенко – Геращенко

Підписання угоди з ЄС стане неможливим, якщо не стабілізується ситуація у Верховній Раді, а влада розпочне підготовку референдуму щодо зміни Конституції і політичного устрою, сказала у коментарі для Радіо Свобода перший заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції, депутат від УДАРу Ірина Геращенко. Водночас, на її думку, підписання угоди з Євросоюзом прискорить звільнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

«Якщо буде підписана угода – це вже буде серйозним досягненням у наших двосторонніх відносинах. Далі на порядку денному стане виконання цієї угоди. А саме у політичній частини угоди дуже великий пласт присвячено гуманізації судової гілки влади, щоб ця гілка влади стала дійсно незалежною. Власне, це взаємопов’язані питання», – вважає Геращенко.

Луценка звільнили, щоб режим не виглядав патологічно – Палій

Утім, влада планує саме подальший наступ на демократію в Україні, а Луценка звільнили, щоб Європі і решті світу «відвести очі», припускає експерт з міжнародних питань Олександр Палій.

Цей крок влади можна вітати тому, що влада переступила через мстивість, через свої фобії, через пам’ять про 2004 рік
Олександр Палій
«Це робиться насправді для того, щоб зменшити перед наступними кроками по узурпації, по референдуму тощо, щоб зменшити негативне ставлення Європи до режиму, щоб він не виглядав настільки патологічно. Але цей крок влади можна вітати тому, що влада переступила через мстивість, через свої фобії, через пам’ять про 2004 рік», – наголошує у коментарі для Радіо Свобода Палій.

Лутковська не клопотатиме про звільнення Тимошенко

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що не має наміру подавати президентові Віктору Януковичу клопотання про помилування Юлії Тимошенко. За її словами, екс-прем’єр ще не вичерпала усі «національні засоби захисту».

Тим часом прес-служба партії «Народна самооборона» повідомляє, що екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у середу буде госпіталізований у клініку «Оберіг» для продовження лікування. Згідно з повідомленням, лікарі виявили старі та нові виразки та ерозії шлунку, а також підтвердили необхідність проведення другої операції, яку було заплановано ще на кінець лютого цього року.

Сьомого квітня президент України Віктор Янукович підписав указ про помилування шести засуджених, серед них – колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG