Доступність посилання

ТОП новини

Харків’яни виявилися найобізнанішими щодо мажоритарників – рух «Чесно»


За результатами перевірки прозорості та підзвітності мажоритарних депутатів Харківської області, яку проводили експерти громадського руху «Чесно», найчастіше діалог зі своїм депутатом намагалися встановити мешканці Харківської області. За даними соцопитування, на Харківщині таких було 2 відсотки при тому, що для інших регіонів цей показник не перевищував одного відсотка від опитаних громадян. Також харків’яни більше від мешканців інших міст цікавляться своїми мажоритарниками: 59% знають, хто є депутатом у їхньому окрузі, і 58% знають, у яку фракцію парламенту входить депутат.

«Це дуже високий показник, бо в середньому по Україні не більше від 40 відсотків людей знають, як зв’язатися зі своїм депутатом. Хоча 41 відсоток і не знає, хто переміг у його мажоритарному окрузі, але все одно відсоток обізнаних дуже оптимістичний», – так прокоментувала член громадського руху «Чесно» Інна Борзило результати національного соціологічного опитування, яке проводив фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерева і Київський міжнародний інститут соціології. Опитування проходило з 5 по 13 березня нинішнього року.

Разом із тим, активісти «Чесно» констатують, що мажоритарники Харкова не прагнуть до відкритості й прозорості перед виборцями. Так, тільки один із чотирнадцяти депутатів відповів на звернення «Чесно» – це Віктор Остапчук, а всі вони у парламенті працюють у фракції Партії регіонів.

Остапчук офіційно оприлюднив свою біографію, список своїх помічників, адреси своїх приймалень, робочі контакти і не приховував, як витрачає кошти, призначені для роботи в округах. «Інформацію про решту депутатів доводиться шукати на інтернет-ресурсах, але це неповні дані про них», – каже експерт руху «Чесно» Інна Борзило.

Активісти громадського руху переконані: якщо їм народні депутати не захотіли відкритися, то пересічним виборцям набагато складніше з’ясувати, як працює їхній мажоритарник. Втім, активісти закликають харківський електорат встановити контроль за роботою громадських приймалень депутатів хоча б у дні, передбачені регламентом Верховної Ради.

Харків став восьмим містом, де презентували результати перевірки прозорості та підзвітності мажоритарних депутатів. Завтра про своїх народних обранців дізнаються мешканці Луганська.
XS
SM
MD
LG