Доступність посилання

ТОП новини

Рівняни відзначили 87-му річницю свого земляка Бориса Возницького


Борис Возницький, архівне фото
Борис Возницький, архівне фото
У вівторок, 17 квітня, в день народження колишнього директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Возницького, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї завершились наукові читання пам’яті видатного волинянина. У заході взяли участь волинські культурологи, археологи, мистецтвознавці, художники, музейні працівники.

Читання розпочалися з досліджень про сакральні пам’ятки Великої Волині, серед яких – ікона Холмської Божої матері, про яку з трепетом відгукувався Борис Возницький. Фото цієї святині увійшло до ілюстрованої книги «Володар кам’яного персня», присвяченої видатному землякові. Її презентували рівнянам автори – лауреати Національної премії імені Шевченка фотограф Василь Пилип’юк та письменник Роман Лубківський.

Презентація книги «Володар кам’яного персня» у Рівненському обласному краєзнавчому музеї
Презентація книги «Володар кам’яного персня» у Рівненському обласному краєзнавчому музеї
Книга, яку напередодні представили львівським читачам, вийшла у видавництві Василя Пилип’юка «Світло й тінь». Це продовження серії бібліографічних видань «Постаті». Вона містить документальні фото і нариси про Бориса Возницького, а також його власні світлини. Тим часом у залі Рівненського обласного краєзнавчого музею були зібрані світлини з Борисом Возницьким, які зробили за його життя рівненські фотохудожники.

Герой України Борис Возницький ніколи не забував своєї малої батьківщини й доклав усіх зусиль, щоб разом із Миколою Жулинським допомогти землякам-дубнівчанам отримати відповідний статус Дубенському замкові, а згодом його відреставрувати й наповнити цінними експонатами. Возницький ініцював створення музеїв першодрукаря Івана Федорова та музею-садиби «Русалки Дністрової», створив туристичний маршрут «Золота підкова», до якого входять Олеський, Золочівський, Підгорецький, Свірзький замки.

Борис Возницький загинув у травні минулого року у транспортній аварії. Львівську національну галерею мистецтв, яку він очолював, назвали його іменем.
XS
SM
MD
LG