Доступність посилання

ТОП новини

Британія прощається з Маргарет Тетчер


Лондон – У середу о десятій годині за місцевим часом у британській столиці почнеться велична церемонія прощання з Маргарет Тетчер – першою жінкою, яка стала прем’єр-міністром і очолювала уряд 11 років (1979–1990). Витрати на заходи безпеки, в яких залучено величезні сили поліції та інших служб, становитимуть левову частку вартості церемонії, що може сягати 10 мільйонів фунтів (понад 15 мільйонів доларів).

Траурна процесія вирушить від каплиці у Вестмінстерському палаці і в супроводі почесного військового кортежу прибуде в собор святого Павла. У соборі одночасно може поміститися 2 300 людей, і зараз передбачають, що вільних місць не буде. Серед гостей – британський прем’єр-міністр Камерон та колишні керівники країни, а також закордонні гості: політичні діячі, урядовці тощо.

Фактично (хоча не офіційно) державний похорон леді Тетчер влаштували, вшановуючи її надзвичайні досягнення у політиці та глибокі реформи Британії, які визначають життя країни і досі. Британці тричі поспіль на виборах довіряли Консервативній партії на чолі з Маргарет Тетчер керувати країною.

Суперечливі оцінки

Але її спадщину оцінюють неоднозначно. Багато представників опозиційної Лейбористської партії, віддаючи належне «залізній леді», наголошують, що категорично не згодні з багатьма аспектами її політики, які, на думку критиків, поглибили нерівність в країні.

Через можливість політичних протестів, а також задля охорони людної церемонії заплановані надзвичайні заходи безпеки, на чому наголосив британському телебаченню мер Лондона Боріс Джонсон.

«Поліція, звичайно ж, вдаватиметься до усіх можливих запобіжних заходів, щоб гарантувати, що і похорон, і запланований згодом у Лондоні марафон відбуватимуться згідно з планом, як і очікують люди», – сказав Джонсон, реагуючи на нещодавні вибухи, що сталися у Бостоні.

Зараз вважають, що витрати на заходи безпеки у Лондоні можуть становити близько половини усіх витрат на похорон, і родина Маргарет Тетчер сплачуватиме лише частину. Точні витрати на церемонію будуть оприлюднені згодом, і, залежно від суми, це може стати черговою причиною політичного протистояння в Британії.

Деякі опоненти консерваторів звинувачують уряд у намаганні відбілити суперечливу спадщину Тетчер і, як кажуть найбільш запеклі, «канонізувати тетчеризм». Проте в день похорону сподіваються, що політичні суперечки й оцінки можуть зачекати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG