Доступність посилання

ТОП новини

Новий рух в Україні: «Російськомовні українські націоналісти» (європейська преса)


Прага – Газети інформують про те, що новими українськими націоналістами в Україні виступають сьогодні росіяни і російськомовні українці, яка формують новий патріотичний, проукраїнський рух. Оглядачі також зауважують, що влада в Україні задоволена продовженням місії Квасневського-Кокса, а українська опозиція має побоювання щодо цього. Тим часом триває скандал, як акцентують увагу деякі видання, довкола російського шоумена Івана Урґанта, коли українські націоналісти пропонують премії за найбільш дошкульні публічні образи цього ведучого російського Першого телеканалу, котрий недавно у кулінарній програмі «Смак» брутально пожартував, коли різав зелень, порівнявши це із «розправою червоного комісара над українськими селянами».

Російська «Независимая газета» повідомляє у статті Тетяни Івженко, що новими українськими націоналістами сьогодні в Україні виступають росіяни, які є українськими патріотами і прихильниками незалежності. Тут ідеться про формування в Україні нового громадського руху – «Російськомовні українські націоналісти» (РУН). Газета не виключає, що громадською базою цього руху можуть стати мільйони людей. «В Україні сьогодні 45 відсотків населення складають російськомовні громадяни. Дві третини з них – етнічні українці, чиї родини стали російськомовними внаслідок багатовікової русифікації. За даними соцопитувань, 86 відсотків цих людей вважають Україну своєю вітчизною, а 72 відсотки назвали себе патріотами своєї країни. Як не дивно, ці люди до сьогодні сприймаються як якесь непорозуміння: російськомовні патріоти України», – сказав газеті з Москви лідер нового руху Сергій Замілюхін. Він також зауважив, що на минулих парламентських виборах активісти руху орієнтували своїх прихильників голосувати «опозиційно». Газета також виділила інформацію про те, що цього року 80 відсотків майбутніх абітурієнтів вибрали тести українською мовою і лише до 20 відсотків іншими мовами України.

Польська Gazeta Wyborcza публікує матеріал свого київського кореспондента Ярослава Юнка, котрий стверджує, що «влада в Україні задоволена продовження Європарламентом української місії Квасневського-Кокса, а українська опозиція побоюється щодо цього». Тут цитують міністра закордонних справ України Леоніда Кожару, котрий високо цінує посередництво Квасневського і Кокса між ЄС та владою в Києві та зазначає: «Діяльність цієї місії має для нас велике значення». Але точка зору Сергія Власенка, адвоката Юлії Тимошенко, яка перебуває в ув’язненні, відрізняється від позиції влади. Власенко побоюється, як його цитує видання з Варшави, що «український режим може захотіти використати місію як прикриття своїх реальних діянь». На думку Власенка, продовженням місії Квасневського-Кокса європейські політики бажають допомогти Україні у реалізації умов ЄС, однак українська влада не хоче цих умов виконувати. На думку Власенка, однією з ключових вимог ЄС тут є негайне звільнення Януковичем Юлії Тимошенко.

Ще одна польська газета – Rzeczpospolita – повідомляє, що українські націоналісти пропонують грошові нагороди за найбільш дошкульні образи на адресу Івана Урґанта, ведучого телевізійної розважальної кулінарної програми «Смак» на російському Першому каналі. Цей російський шоумен опинився під обстрілом гострої критики через невдалий жарт під час телепередачі на адресу українських жертв більшовизму. Урґант порівняв нарізку зелені з тим, як червоний комісар розправляється із жителями українського села. Сам Урґант вже кілька разів вибачався перед Україною і українцями за свій невдалий жарт і останній раз – офіційно в ефірі російського Першого телеканалу. Та все ж протести і гостра реакція в Україні на це не припиняються. Суперечливий лідер української ультраправої партії «Братство» Дмитро Корчинський вважає, що подібні жарти не можна вибачити і обіцяє за найбільш дошкульні публічні образи на адресу Урґанта премії у розмірі 10 тисяч доларів та наголошує, що може навіть цю суму «подвоїти чи потроїти». Депутати Верховної Ради України від ВО «Свобода» також хочуть покарати висловлювання Урґанта оголошенням його персоною нон-ґрата в Україні. Видання з Польщі також зауважує, що «деякі українські газети вже писали про звільнення Урґанта з Першого каналу Росії, але, як додає воно, «така інформація не отримала підтвердження».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG