Доступність посилання

ТОП новини

Чотири мільйони доларів США – для громадянського суспільства в Україні


Київ – Чотири мільйони доларів США у 2012–2016 роках мають отримати неурядові організації України від програми ООН «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства». Як передбачають в ООН, щонайменше 40 громадських організацій зможуть отримати ці кошти для здійснення проектів, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування, моніторингу дотримання прав і свобод людини в Україні і створення громадського контролю над діяльністю влади.

Головне завдання програми – підтримати громадянське суспільство в Україні, яке є рушієм демократії і належного врядування в державі. Про це повідомила лідерам українських неурядових організацій заступник директора програми розвитку ООН в Україні Єлєна Панова.

За її словами, «маленькі українці», об’єднані певною метою, здатні зрушити з місця державну машину і «підштовхувати» чиновників до розв’язання нагальних проблем всеукраїнського і місцевого рівнів в інтересах громади.

«Програма ООН підтримує неурядові організації і громадські об’єднання, які захищають права людини й інтереси громади, співпрацюють з парламентом та урядом України задля вирішення існуючих проблем на законодавчому рівні. Ми хочемо посилити спроможність інститутів громадянського суспільства поширювати серед українців позитивний досвід роботи на захист їхніх прав, для демократичного розвитку України», – пояснила Панова.

Громадські організації долучились до розробки важливих законодавчих актів, серед яких закон про об’єднання громадян, закон про благодійництво і меценатство, закон про всеукраїнський референдум, заявила у своєму виступі радник президента України, голова Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства Марина Ставнійчук.

За її словами, нині політики, урядовці, громадські діячі мають спільно підготувати до ухвалення парламентом законопроекти, які розширюють права місцевих громад. Адже саме звідтам мають іти пропозиції, побажання, ідеї з облаштування держави, переконана радник президента.

На сьогодні немає правового регулювання, можливості ініціювати на місцевому рівні референдуми
Марина Ставнійчук
«Ухвалені закон про громадські об’єднання і закон про благодійність і благодійну діяльність. Нині безумовним пріоритетом є питання ухвалення в парламенті закону про місцевий референдум. На сьогодні немає правового регулювання, можливості ініціювати на місцевому рівні референдуми», – наголосила Ставнійчук.

Місця позбавлення волі – під контроль громадськості

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська навела приклади співпраці уряду і громадськості у царині захисту прав людини. Так під тиском правозахисних неурядових організацій їхні представники отримали право проводити моніторинг виправних закладів України.

Спільно з громадським сектором, ми почали моніторинг місць несвободи: від будинків дитини до слідчих ізоляторів і місць відбування покарань
Валерія Лутковська
«Спільно з громадським сектором, ми почали моніторинг місць несвободи: від будинків дитини до слідчих ізоляторів і місць відбування покарань. На останній колегії в Генеральній прокуратурі України генпрокурор закликав місцевих прокурорів дуже активно співпрацювати з національним превентивним механізмом і виконувати наші рекомендації», – розповіла Лутковська.

Самі ж представники громадськості відзначають, що їхні акції на захист прав людини і прав громад, як і законодавчі ініціативи, влада часто залишає поза увагою. Але це не зупиняє громадських активістів, переконаний керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Серед напрямків співпраці неурядового сектору з владою він запропонував наступні: «Виборчий кодекс, «прозорі» партії, кодекс адміністративних процедур, створення більш відкритого і дружнього парламенту – тут для громадських організацій величезна перспектива роботи! Справедливе судочинство, реформа прокуратури, це теж величезний напрямок роботи для всіх».

Експерти зазначають, що програма ООН «Демократія, захист прав людини і розвиток громадянського суспільства» дозволить залучити небайдужих, так би мовити «маленьких українців» до розв’язання великих державних проблем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG