Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники Дніпропетровщини об’єднались для захисту прав громадян


Документ Європейського суду з прав людини на основі звернень громадян України
Документ Європейського суду з прав людини на основі звернень громадян України
На Дніпропетровщині створили першу місцеву правозахисну групу. Про початок своєї діяльності у п’ятницю оголосила незалежна правозахисна громадська організація «Дніпропетровська правозахисна група».

Як повідомив Радіо Свобода голова об’єднання правозахисник Василь Сухов, до організації наразі входять 10 правозахисників і юристів, які надаватимуть правову допомогу в захисті прав та свобод громадян.

Як зазначив Сухов, подібні об’єднання юристів, адвокатів та громадських діячів працюють у різних регіонах України, однак на Дніпропетровщині досі такої організації не було. Однією з головних причин створення правозахисної організації він назвав «небажання обласної влади бачити системні порушення прав і свобод людини, які набули в області масового характеру».

Правозахисник зазначив, що впродовж двох років у громадській раді при Дніпропетровській облдержадміністрації діяв комітет з прав людини при облдержадміністрації, однак, обираючи новий склад громадської ради, його ліквідували.

Серед основних завдань Дніпропетровської правозахисної групи визначили сприяння протидії тортурам, іншим формам жорстокого та нелюдського поводження; допомогу особам, чиї права та свободи порушує влада; надання допомоги жертвам порушень прав людини в медицині; моніторинг порушень прав людини тощо.

«Ця спільнота також покликана надати підтримку правозахисникам і юристам з активною життєвою позицією, журналістам, які працюють в області і потребують підтримки», – сказав Василь Сухов.

Група поки що не має свого офісу, але вже приймає заяви та повідомлення поштою про порушення прав людини.

Дніпропетровський правозахисник Василь Сухов відомий своїми резонансними зверненнями до органів влади та судів. Так, у липні 2012 року він звертався до Генерального прокурора Віктора Пшонки із заявою, в якій вимагав призначити проведення психіатричної експертизи заступника голови Верховної Ради Адама Мартинюка та розслідувати всі обставини ухвалення «мовного закону». 2011 року Сухов оскаржував у кількох судових інстанціях позбавлення Степана Бандери звання Героя України.
XS
SM
MD
LG