Доступність посилання

ТОП новини

Держава підштовхує підприємців до зловживань


Львів – Близько 55 мільйонів гривень заборгували людям підприємства Львівщини. Область за рівнем заборгованості з зарплат займає п’яте місце з-поміж українських регіонів, і це вже тенденція останніх років. Щодо керівників підприємств-боржників прокуратура розпочала 12 кримінальних проваджень. Чому люди не отримують зароблені ними гроші і стають заручниками бізнесових прорахунків?

Керівники «Львівелектротранс» розрахувались за енергоносії, з податками, щоб підприємство не зупинилось, а ось на зарплату працівникам грошей немає. За березень людям виплатили лише 15% зарплати. Працівники пікетували Держказначейство у Львівській області з вимогою виплатити підприємству майже 5 мільйонів гривень за пільгові перевезення, оскільки люди, які працюють і від яких вимагається якісно обслуговувати пасажирів, на свята залишаються без зарплати.

На сьогодні прокуратура у Львівській області зареєструвала 12 кримінальних проваджень внаслідок наглядових перевірок, а також близько 90 кримінальних порушень за умисну невиплату зарплати розглядається правоохоронцями. Керівники мали можливість оплатити людям гроші, але скерували це на власні інтереси, придбали оргтехніку для підприємства. На сьогодні у судах слухають чотири справи, а торік суд розглянув 19 кримінальних справ за умисну невиплату зарплати.

Найбільше заборгували у виплаті зарплати економічно активні підприємства (більше ніж 58%) і банкрути (понад 31%). Зі 166 підприємств, які людям не виплачують зарплату, одна половина припадає на державні, друга – на приватні.

Начальник управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Львівської області Тарас Дунас каже, що прокуратура і правоохоронці ретельно пильнуватимуть за підприємствами, які невчасно платять людям зарплату.

Керівники хочуть вирішити свої бізнесові інтереси за рахунок людей
Тарас Дунас
«Відслідковуватимемо рух коштів, бо першочергово людям мають виплачувати зарплату. Виправдовування керівників звучить, що кошти вони використали для підтримки виробничого процесу, на енергоносії, то напрошується запитання для чого таке підприємство, яке не виплачує людям зарплат. Керівники хочуть вирішити свої бізнесові інтереси за рахунок людей. Звісно, є випадки, коли і казначейство затримує перерахунок грошей, але ми на це реагуємо», – каже Тарас Дунас.

П’ять днів тому в обласній прокуратурі відбулась міжвідомча нарада щодо оплати праці мешканцям Львівщини, і одразу ж власники ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» знайшли більше ніж 2,5 мільйони гривень на погашення заборгованості з зарплати. Однак це радше виняток із загальної ситуації. Бо більшість керівників підприємств-боржників не реагують на кримінальні справи і контроль із боку силових структур.

Держава не дбає про підприємництво

Голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес вважає, що тема заборгованості із виплатою зарплати – це сьогодні забава влади, яка фіксує, що зростає заборгованість, але не дбає про розвиток підприємництва. Нині руйнується малий і великий бізнес, криміналізована сфера виплати зарплати.

У державі, крім пустих обіцянок, що зменшимо єдиний соціальний внесок до 15%, я не зустрічав реальних пропозицій
Зеновій Бермес
«Мотивація до тінізації невиплат зарплати – це великі відрахування на заробітну плату, майже 40% і більше, а це причина того, що люди ховають зарплату. У державі, крім пустих обіцянок, що зменшимо єдиний соціальний внесок до 15%, я не зустрічав реальних пропозицій. Зрозуміло, що держава проти зменшення соціальних внесків, бо провалиться пенсійна реформа, яку не можемо розпочати. Наша пропозиція зводиться до зваженого підходу у сплаті внесків. Детінізуючи зарплату, ми можемо подвоїти наповнення місцевого бюджету. В Україні ніхто не йде на системні реформи. Ми можемо лише збільшувати кількість суддів, міліцію, але результат не змінимо, поки не побачимо причин цього явища», – каже експерт.

Нині державні підприємства перебувають на межі виживання, а приватні ледь дають собі раду, зауважує голова Асоціації роботодавців Зеновій Бермес. А те, що спостерігається зменшення надходжень податків, є однією з причин, що підприємці не виплачують зарплати робітникам. Відтак потрібно змінювати систему стосунків із бізнесом, створювати прозорі умови для інвесторів. Бо в іншому випадку війна з підприємцями-порушниками нагадує війну з вітряками, каже він.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG