Доступність посилання

ТОП новини

На харківському заводі імені Шевченка востаннє бачили зарплату перед Новим роком


Харків – Робітникам приладобудівного заводу імені Шевченка в Харкові заборгували зарплати на понад 23 мільйони гривень. Заводчани звернулися із листом до прем’єра Миколи Азарова та міністра соціальної політики Наталії Королевської, вимагаючи погашення боргу. Водночас вони закликають не допустити знищення «стратегічно важливого підприємства». Через нинішній простій може бути зірваний контракт на поставку комплектуючих до танків, які йдуть на експорт.

Нині у цехах Приладобудівного заводу імені Шевченка тиша, темрява, а взимку був і холод. Заводчани сидять вдома за свій рахунок до середини травня. Раніше на цьому заводі випускали ракетне обладнання та апаратуру для АЕС. Тепер вже кілька років завод неспроможний вилізти з боргів із зарплат, за електрику та комплектуючі.

«Ситуація, що склалася на заводі, триває з 2008 року, коли пішли перебої з зарплатами», – розповів Радіо Свобода голова профспілки заводу імені Шевченка Віктор Вінніков.

Кому припало по тисячі, а кому пощастило отримати і півтори
Віктор Вінніков
Слово «працюють» на заводі вимовляють умовно, бо тут звикли до постійних відпусток за власний рахунок або до роботи по три дні на тиждень. Час від часу «шевченківці» виходять з плакатами на міські вулиці, перекривають дороги з вимогою сплатити зароблені кошти. Востаннє вони бачили зарплату напередодні новорічних свят. «Кому припало по тисячі, а кому пощастило отримати і півтори», – згадує Віктор Вінніков.

Продаж майна та скорочення штату тривають – Вінніков

Перебої із фінансуванням зарплат та замовлень призвели до заборгованості. З 2010 року на цьому підприємстві триває санація, яка призвела до розпродажу на аукціонах заводського майна та скорочення штату десь на половину. За словами голови профспілки «шевченківців», наразі тут працює трохи більше як 700 осіб, але попереду нові скорочення.

Наразі держава «шевченківцям» винна більше 23 мільйонів гривень. У Харківській обласній державній адміністрації визнають: на заводі ситуація скрутна, але краща за минулорічну, коли підприємство простоювало всю зиму. За словами заступника голови облдержадміністрації Андрія Моченкова, торік обласна влада підписала меморандум про співпрацю з «Укроборонпромом», який керує підприємством.

У самому «Укроборонпромі» для оздоровлення підприємства намагаються отримати пільговий кредит, повідомив Радіо Свобода у відповіді на інформаційний запит генеральний директор корпарації «Укроборонпром» Сергій Громов.

«Це дозволить стабілізувати на заводі рівень заборгованості зарплатні та забезпечити оптимізацію персоналу підприємства шляхом скорочення працівників, які не задіяні у виробничому процесі і не мають перспектив бути задіяними у подальшому», – мовиться у відповіді голови «Укроборонпрому».

У цьому листі керівництво «Укроборонпрому» не каже, як бути заводчанам з виконанням контрактів для Малайзії. «Шевченківці» у квітні-травні мають відвантажити шість комплектів обладнання для танків, проте у них немає коштів на передоплату для закупки комплектуючих. Керівництво заводу уникає розмов із журналістами щодо скрутного становища. А тим часом профспілчани заводу імені Шевченка вже написали листи прем’єрові Миколі Азарову, міністрові соціального захисту Наталі Королевській та керівництву «Укроборонпрому».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG