Доступність посилання

ТОП новини

Мільярдний борг із зарплат справді турбує владу?


Київ – Розмір невиплачених зарплат за місяць збільшився на 12,5% і сягнув одного мільярда гривень. Про це повідомили у Держстаті України. Економісти звертають увагу на те, що половина боргів накопичилася на прибуткових підприємствах і кажуть, що на це вплинув податковий та митний тиск з боку влади. І доки деякі працівники чекають зарплату за листопад минулого року, у владі розмірковують, як виходити із ситуації і складають урядову економічну програму.

Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» не виплатила зарплату своїм працівникам ще за жовтень минулого року, розповідає працівник заводу Олексій. Пенсії мами, за якою він доглядає після її інсульту, ледь вистачає на комунальні послуги та харчі. Така ж ситуація склалася у кількох тисяч працівників «Артема» – вони змушені жити у борг.

«Нам дали тільки за вересень у цьому місяці. А перед тим давали то 50 гривень, то 400 гривень. Нещодавно обіцяли 500 гривень за жовтень, але нічого не дали, сказали, що в квітні розрахуються повністю. Звертають на те ніби, що держава винна ПДВ, а люди взагалі в шоці. Якщо може хтось ще пенсію має, то викручується, а якщо працюють сім’ї на підприємстві, то люди взагалі дуріють».

Королевська: Погашення боргів – одне з найголовніших завдань уряду

Погашення боргів із зарплат – одне з найголовніших завдань уряду, запевняла міністр соціальної політики України Наталія Королевська. За її даними, наведеними на початку лютого, у січні заборгованість із зарплат вдалося скоротити на 50 мільйонів гривень.

Ми будемо вимагати, щоб у цьому році всі економічно активні підприємства цю заборгованість погасили
Наталія Королевська

«Але цього недостатньо і тому ми будемо робити все, щоб повністю реструктуризувати й перейти до погашення цієї заборгованості на економічно неактивних підприємствах, а також вимагати, щоб у цьому році всі економічно активні підприємства цю заборгованість погасили», – сказала Наталія Королевська.

Невиплата зарплат – це прямий наслідок податкового і митного тиску – економіст

Але якщо, за даними Наталії Королевської, у січні заборгованість із зарплат в Україні становила 840 мільйонів гривень, то на 1 лютого вона сягнула мільярда гривень, констатує Держстат. Не платять і у промисловості, і на будівництві, і освітянам, і медикам… Найбільшим боржником є Донецька область, вона утримує лідерство із зарплатних боргів ще від минулого року. До трійки найбільших боржників також входять Харківська область та місто Київ.

Економіст Андрій Новак звертає увагу на те, що половина заборгованості накопичилася у підприємств, які працюють, і навіть тих із них, що мають прибутки.

«Навіть вони вже не мають достатньої кількості обігових коштів, щоб навіть виплачувати зарплату своїм співробітникам. Це є прямий наслідок надмірного податкового тиску, митного тиску, це є прямий наслідок авансових податкових платежів, які зараз масово використовує Міністерство доходів і зборів. І в таких умовах уже для більшості підприємств уже є проблемою навіть вчасно виплата заробітної плати своїм працівникам».

Уряд готує програму – депутат-регіонал

Влада вирішить проблему боргів із зарплатами і зараз уряд саме готує спеціальну програму, сказав Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Володимир Бойко, багаторічний директор «Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча».

«На наших підприємствах ніколи не було боргів, і я думаю, не буде боргів. Думаю, зараз зможуть все-таки вийти з цього становища, щоб не було боргів по зарплаті. Уряд зараз готує програму з економіки. Думаю, знайдемо вирішення. Ви ж бачите, що відбувається в світі – криза колосальна. Питання серйозне. Готуємо програму. Подивимося, що за програма буде і як будемо виходити з цього становища», – сказав парламентарій.

Кужель: вирішити проблему із заборгованістю можна, була б бажання

Приблизно така ж зарплатна заборгованість була і на початку минулого року, констатує народний депутат від фракції «Батьківщини» Олександра Кужель. За її словами, для влади погашення боргів не є зараз пріоритетним завданням. «Бо вони не розуміють, як люди можуть очікувати й страждати, коли не отримують заробітну плату півтори тисячі гривень. Бо коли ти маєш 30 тисяч гривень на місяць, по іншому дивишся на цей світ», – сказала парламентарій.

Водночас Олександра Кужель звертає увагу на два аспекти у цій проблемі: перше – примусові відпустки для працівників підприємств, щоб не платити зарплату , а друге – збанкрутілі підприємства, їхні борги складають приблизно половину від загальної заборгованості.

«Останній приклад, який я отримала з Донецької області, – це шахта, яка заборгувала заробітну плату і на мої запити щодо перевірки і контролю вона відповідає, що вони ліквідуються, але вже на цьому місці в тому ж приміщенні працює інше підприємство. Вони це підприємство ніби закрили на банкротство, а зареєстрували на цьому ж місці і працюють ті ж самі керівники – вже нове підприємство. Тобто, це є таке шахрайство на рівні держави, яке теж треба уряду відслідковувати», – зауважила Олександра Кужель.

Олександра Кужель наголосила: щоб вирішити проблему із заборгованістю в Україні, вистачить політичної волі. А щоб відслідковувати ситуацію, рекомендує урядовцям заслуховувати міністра соціальної політики щотижня.

За невиплату зарплати можна потрапити за ґрати

А юристи попереджають, що за невиплату зарплати можна опинитися за ґратами. Згідно зі статтею 175 Кримінального кодексу України безпідставна невиплата заробітної плати, вчинена керівником умисно, карається штрафом від ста (1700 гривень) до трьохсот (5100 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, виправними роботами або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Наприклад, торік за невиплату зарплати в Київській області до кримінальної відповідальності притягнули 16 керівників, а у Волинській області – 17.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG