Доступність посилання

ТОП новини

Міністра Кожару без зустрічі з представниками Держдепартаменту в США не залишать – експерт


Нью-Йорк – Шостого травня має розпочатися візит міністра закордонних справ України Леоніда Кожари до США. Передбачені його зустрічі у Нью-Йорку з генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном, а також зустрічі з представниками української та єврейської громад. Восьмого травня планувалася зустріч Кожари з його американським колегою, державним секретарем Джоном Керрі. Але цього дня Керрі має летіти до Мокви. Утім, на думку експертів, про ігнорування України Америкою не йдеться.

Візит міністра закордонних справ України до США пов’язаний з її головуванням в Організації безпеки та співробітництва у Європі. І, як повідомив Радіо Свобода прес-аташе українського представництва в ООН Ігор Півоваров, Леонід Кожара їде до США не стільки, як керівник зовнішньополітичного відомства України, скільки як голова ОБСЄ.

«Він їде пробрифінгувати Раду Безпеки ООН про головні напрямки співробітництва між двома організаціями, про основні безпекові проблеми на європейському континенті, розповість про пріоритети українського головування і окреслить головні досягнення і проблемні моменти, з якими зараз європейська спільнота стикається з подолання глобальних викликів та загроз», – говорить прес-аташе.

США не робитимуть акцент у бік Росії за рахунок України

Що ж до зустрічі Леоніда Кожари з державним секретарем США Джоном Керрі, яка планувалася, але потім стало відомо, що цього дня Керрі летить до Москви, то у представництві ООН сказали, що не опікуються цим питанням і порадили звернутися до Посольства України у США. Але, кореспондентові Радіо Свобода не вдалося зв’язатися з посольством, оскільки там постійно був увімкнений автовідповідач.

Утім, на думку декого з українських експертів, те, що Джон Керрі летить до Москви, замість зустрічі з Леонідом Кожарою, не свідчить про ігнорування Києва Вашингтоном. Йдеться, насамперед, про пріоритети, каже Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Абсолютно нормально, що першим пріоритетом у них іде боротьба з тероризмом, другим – Китай, третім – Близький Схід, четвертим – Росія, і десь там потім – Україна
Олександр Палій
«Абсолютно нормально, що першим пріоритетом у них іде боротьба з тероризмом, другим – Китай, третім – Близький Схід, четвертим – Росія, і десь там потім – Україна, – наголошує Палій. – Я думаю, що без зустрічі із представниками Держдепу, Кожару у будь-якому випадку не залишать і з американським керівництвом будуть проговорені ті речі, які потрібно. Я б не шукав би тут якихось особливих символів, просто є пріоритети. Враховуючи той факт, що Росія є ядерною державою і членом Ради Безпеки ООН, тут можливий більший акцент у сторону Росії. Але я не думаю, що цей акцент буде за рахунок України».

Візит Леоніда Кожари до США має завершитися 9 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG