Доступність посилання

ТОП новини

Чи годує Донбас ветеранів УПА на заході України?


Київ – Деякі активісти донецької організації Партії регіонів виступили за скасування щомісячної допомоги ветеранам УПА у тих областях України, де її виплачують. Вони хочуть звернутися з цього приводу до уряду та президента, бо, на їхню думку, такі виплати можливі тільки за перевиконання бюджету. А свободівці називають такі ініціативи міфотворчістю. На думку ж деяких експертів, це є спробою відвернути увагу від економічної кризи у країні.

З ініціативою скасувати виплати ветеранам Української повстанської армії у тих областях, де така допомога надається, виступив у Донецьку представник Пролетарської організації Партії регіонів Валентин Хроботов. Про це повідомляють «Новини Донбасу». Він мотивує свою вимогу тим, що бюджети окремих областей підживлюються за рахунок державного кошторису, а той, у свою чергу, – із бюджетів-донорів. За твердженням Валентина Хроботова, саме Донецьк є донором і для Західної України. Водночас мер Донецька, голова міської організації регіоналів Олександр Лук'янченко зауважив, що в областях можуть встановлювати ці доплати лише за рахунок перевиконання бюджету.

На такі заяви відреагував мер Львова Андрій Садовий, який у своєму блозі на «Українській правді» запевнив, що «у державний бюджет зі Львова вилучається значно більше, ніж повертається». Тобто, ніхто Львівщину «не годує». За його словами, львівська міська рада, виплачуючи ветеранам УПА грошову допомогу, діє у рамках власних повноважень.

Донбас нікого не годує – Мохник

Рішення про призначення чи скасування таких виплат ухвалює не уряд і не президент, а місцева влада. Тому продовження такі ініціативи не матимуть, прогнозує депутат-свободівець Андрій Мохник.

Це – невігласи, які досі користуються міфом, що Донбас усіх годує. Насправді це не так
Андрій Мохник
«Це – невігласи, які досі користуються міфом, що Донбас усіх годує. Насправді це не так. Якщо ми подивимось, які субвенції надходять із державного бюджету в певні регіони, які дотації отримують певні галузі промисловості особливо розвинуті на Донбасі, то ми побачимо, що ніхто нікого не годує», – зауважує політик.

А за словами депутата-регіонала, колишнього голови Тернопільської облдержадміністрації Ярослава Сухого, такі ініціативи – привід говорити про нерівномірний розвиток різних областей і загальні економічні негаразди.

«Цю проблему треба якимось чином вирішувати. Не дивитися, хто що кому переплатив, а сприяти розвитку продуктивних сил на цих так званих депресивних територіях», – зазначає він.

«Сутички між старими комуністами і старими націоналістами»

Політичною провокацією та «розхитуванням човна» називає ініціативи представника Пролетарської організації регіоналів політолог Віктор Небоженко. Він наголошує, що офіційно партія влади їх не підтримає, бо втратить електорат у західних областях. Але загалом політикам такі суперечки вигідні – щоб відвертати увагу від економічної кризи і нагальних проблем, стверджує Небоженко.

Це – заміна серйозних питань на зразок виходу України із кризи та формування авторитарного режиму на інші
Віктор Небоженко
«Це – заміна серйозних питань на зразок виходу України із кризи та формування авторитарного режиму на інші. На сутички між старими комуністами і старими націоналістами», – вважає політолог.

Доплати ветеранам УПА відбуваються лише у кількох областях України, зокрема, на Львівщині їм виплачують 1000 гривень допомоги щомісяця, а на Івано-Франківщині – по 500.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG