Доступність посилання

ТОП новини

Україна рухається до країн, де панує «сліпа ненависть» до гомосексуалістів – Саббадіні


Ренато Саббадіні
Ренато Саббадіні
Який стан захисту прав лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансґендерів (ЛГБТ) у світі? Із нагоди Міжнародного дня боротьби проти гомофобії, який відзначають 17 травня, Міжнародна асоціація лесбійок і геїв випустила світову мапу, яка ілюструє в кольорах реалізацію країнами різних континентів прав гомосексуалістів у світі. Україна, на думку організації, серед проблемних держав через плани змінити законодавство, які вже критикував і Євросоюз. Один із керівників Міжнародної асоціації лесбійок і геїв Ренато Саббадіні пояснив Радіо Свобода зміни на цій карті за час із 2012 року і до сьогодні:

Клікніть, щоб розгорнути
Клікніть, щоб розгорнути
– Позитивні зміни полягають в ухваленні нових законів про шлюби. Є кілька великих країн, у цілому їх нині 14, де вже діють закони про рівноправність шлюбів – у цих країнах люди однієї статі можуть вільно укладати шлюби. Ми маємо на увазі такі країни, як Уругвай, Францію, Нову Зеландію. Головна суть цієї мапи – це широкий спектр від темно-червоного до насичено зеленого, як у світлофорі, де кольори вказують, які країни більш безпечні і які країни не є безпечними взагалі для перебування тут лесбіянок і геїв.

– На цій карті поруч із Росією символ небезпеки, якого не було на минулорічній карті. Це свідчить про ухвалення в Москві закону про так звану заборону «пропаганди гомосексуалізму», котрий обмежує свободи сексуальних меншин?

Події в Росії дуже непокоять, особливо коли їм підіграють інші країни. Україна просуває подібний закон
– Це дуже важливо. Знак «небезпеки» з’явився, бо події в Росії дуже непокоять, особливо коли їм підіграють інші країни. Україна просуває подібний закон. Вони називають це «пропагандою гомосексуалізму», що є обурливим терміном. Насправді ми говоримо про свободу висловлення, свободу говорити про боротьбу за рівні права. Ми вже починаємо спостерігати наслідки таких законів… Вони підтримують ідею, що лесбійки і геї – це «громадяни нижчого сорту». Це, звичайно, надихає екстремістів і виправдовує їхню безкарність у проявах ненависті і переслідуванні лесбійок та геїв…

– Чому на вашій карті низка азійських країн, Пакистан, Афганістан, є репресивними щодо одностатевих шлюбів і що ви хотіли виділити найбільше на цій мапі?

– В азійських країнах діють два фактори. У кількох країнах, які були частиною Британської колоніальної імперії, діє закон (стаття 337), котрий переслідує гомосексуалістів, він існує ще з часів королеви Вікторії. З іншого боку – політичні еліти солідаризуються з релігійними, особливо – в Пакистані, не кажучи вже про Іран, коли вони бажають посіяти ненависть до гомосексуалістів… Ми назвали наш прес-реліз до цієї мапи «Щастя і гнів». Щастя тому, що воно у шлюбі. І Ви бачите, як підтримують щастя шлюбу західні і південноамериканські країни. Все більше країн наслідують їх. Але й гнів лякає, коли ми бачимо, що в понад 70 країнах все ще панує сліпа ненависть проти людей на базі їхньої сексуальної орієнтації.

Розмову записала Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG