Доступність посилання

ТОП новини

США готові поставити хрест на лотереї Green Card


Майже 25 тисяч українців з 2003 року змогли переїхати до Сполучених Штатів, отримавши дозвіл на постійне проживання у так званій лотереї Green Card. Загалом, щорічно таким чином до США дістаються 55 тисяч людей зі всього світу, які виграють щасливий квиток на проживання та отримання в майбутньому американського громадянства. Але нині не пощастило самій лотереї, яка стала жертвою міжпартійної боротьби за те, якою має бути міграційна політика США.

Щороку в цей час мільйони людей, які мріють переїхати до США, затамовують подих. На початку травня Державний департамент США оголошує прізвища людей, які зможуть отримати право на постійне проживання у США. Лотерея, яка для багатьох людей – єдиний легальний спосіб емігрувати у США, користується шаленою популярністю.

Лише з України, за даними Державного департаменту, в період 2007–2012 років було подано 5,6 мільйонів заявок, а омріяну «зелену картку» отримало близько 12 тисяч осіб. Україна була країною в Європі, громадянам якої було видано найбільше імміграційних віз.

Багато з тих, кому не пощастило цього року, випробовують своє щастя у наступному. Але цього разу, здається, наступного року може і не бути. Лотерея Green Card, яка офіційно називається Візова програма «Різноманітність», стала жертвою міжпартійної домовленості між республіканцями і демократами, які намагаються докорінно змінити імміграційну систему в США.

Зміни у «міграційному розмаїтті»

Сенатор-демократ від Штату Нью-Йорк Чарльз Шумер, один зі співавторів реформи законодавства з імміграції, що займає близько тисячі сторінок, говорить, що нині її розглядає Конгрес. В рамках цієї реформи сенатори пропонують скасувати лотерею Green Card.

«Метою програми було урізноманітнити міграційний потік і дати можливість людям з Європи та Африки переїхати до США. Протягом певного часу програма мала успіх. Але зараз найбільша кількість заявок надходить з Центральної Азії. Беручи до уваги цей факт, а також те, що проти неї активно виступають наші колеги, ми вирішили, що програму не варто продовжувати», – каже він.

Лотерея Green Card існує з 1995 року, і впродовж свого існування вона допомогла урізноманітнити потік емігрантів до США. Хоча під час лотереї заявники вибираються випадково, пріоритет віддався африканським країнам, Ірландії та деяким іншим. Нині африканці складають понад половину людей, що виграли Green Card. Але вихідці з Центральної Азії становлять другу за чисельністю групу.

Кінець «американської мрії»?

Республіканці давно хотіли закрити цю програму. Остання спроба була в грудні. Але, як говорить вашингтонський експерт з імміграційної політики Едвард Олден, тоді йшлося лише про цю програму поза контекстом імміграційної політики. Нині ж демократи можуть підтримати колег, бо йдеться про ціле імміграційне законодавство.

«Нині ми маємо справу з пакетом законодавства, в якому багато законів, в яких зацікавлені демократи, включно з легалізацією близько 11 мільйонів людей, які не мають документів для проживання у США. Демократи вирішили пожертвувати лотереєю заради ухвалення всеосяжного законопроекту», – пояснює експерт.

Та на думку колишнього емігранта з Азербайджану Ісмаїла Шахтахтінського, який нині є імміграційним юристом у США, закриття лотереї буде не лише кінцем «американської мрії» для багатьох у світі, але і кінцем для іміджу Америки як відкритої країни.

«Раніше говорилося так: ми не можемо прийняти усіх охочих, тому ми влаштовуємо лотерею, але ідея залишалася такою ж, як і раніше: ті, хто хоче реалізувати свою мрію у вільному світі, приїжджайте. Коли вони ухвалять це законодавство, цього послання Америки уже не буде», – зазначає він.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG